STOOK JE HUIS NIET WILLEKEURIG WARM

Er zijn van die bespaartips, die zou je elk jaar om deze tijd moeten herhalen. Omdat ze gewoon heel veel kunnen helpen besparen, zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Het is meer een kwestie van láten, dan dat je actie hoeft te ondernemen. Is dat niet handig?

Het is dit jaar weer eens veel warmer dan andere winters. Nu weten we niet of dat tot het echte voorjaar begint blijft voortduren, maar het is toch een aantal warmer dan eerder. Niet heel veel, maar wel net genoeg om de thermostaat in de gaten te houden, en vooral niet meer op de automatische piloot je huis warm te stoken. Het gaat daarbij om de vraag, wat onaangenaam is, en wat best uit te houden is, zeker als het niet langer dan voor anderhalf uur is.

Schakelen

Stel: je hebt de thermostaat voor de nacht op 15 graden gezet, en je thermometer geeft ’s morgens na het opstaan 17 graden aan. Als je 18 graden lekker vindt, kun je de verwarming een graadje hoger schakelen. De ketel springt aan en gaat proberen om jou zo snel mogelijk dat graadje extra te geven. Alles goed en wel, maar als je jezelf in anderhalf uur wast, aankleedt en ontbijt, om vervolgens de deur achter je dicht te trekken om naar je werk te gaan, dan is die behaaglijke 18 graden nog niet bereikt. Je mag blij zijn als het 17,5 graden is.

Je zet de thermostaat weer op 15, en gedurende de dag koelen de radiatoren, de buizen en je woonkamer weer af tot 17 graden. Die temperatuur heerst in je huis als je ’s avonds van je werk thuiskomt. Zonde van al dat gestook in de ochtend.

Kijk welke temperatuur jij nog enigszins behaaglijk vindt, en stook niet bij. Als je de thermostaat gewoonlijk op 18 graden zet, dan voelt 17 graden niet echt onaangenaam aan. Misschien kun je dan de verleiding weerstaan om de thermostaat een graad hoger te zetten? Zeker als je een groot deel van de dag toch onderweg bent, dan hoef je ’s morgens vroeg de tent niet extra op te stoken. Als je eraan denkt en ernaar handelt (en eraan went), kan het je echt veel energie schelen, zo op de grens van het koude en het warmere seizoen. Slim stoken loont.

LEES MEER: Hoe beter je de warmte vasthoud, hoe minder je hoeft bij te stoken:

HOUD DE WARMTE LEKKER VAST (EN BESPAAR)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. izerina schreef:

    In ons vorige huis met cv plaatsten we een tweedehands gas-gevelkachel. In voor en najaar nooit meer opstoken in de ochtend,maar warm ontbijten voor de kachel. Ook was het lang de enige warmtebron.