STRESS? GEBRUIK DE ‘METHODE KAT’ OM TE ONTSPANNEN

De zondag is voor veel mensen de dag waarop het hele gezin rustig aan doet en zich ontspant. Voor een groeiende groep Nederlanders lukt het ontspannen niet meer, zelfs niet op een lome zondagmiddag. Wie te weinig geld heeft om van te leven, maar teveel om eraan dood te gaan, heeft altijd stress, zeven dagen in de week, 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. De meeste uitkeringen staan inmiddels op de bankrekeningen. Maar de vraag of het genoeg is, wordt de hele rest van de maand gesteld, en tegen het einde van de maand steeds dringender.

Vaak verleidt de financiële stress mensen ertoe om drastische maatregelen te nemen, die achteraf niet slim blijken te zijn. Stress is geen goede raadgever. Als je je kunt ontspannen, heb je de halve wereld gewonnen. Maar hoe doe je dat? Geld voor yogacursussen heb je niet, en een pilletje om rustig te worden kost geld en is uiteindelijk ook geen slimme strategie. Hoe kun je je ontspannen, zonder dat het geld kost of je gezondheid in de weg zit?

Dora methode kat

Wij van tante Dora raden jullie van harte de ‘Methode Kat’ aan, ontwikkeld in het Tante Dora Wetenschappelijk Laboratorium (TDWL). Want zeg nou zelf: er bestaat toch geen relaxter wezen dan de felix catus, ofwel de gewone huiskat? Om deze ontspanningsmethode te begrijpen, is het goed om een kijkje te nemen in de hersenpan van de huiskat. Want de kat is zo ontspannen, omdat hij anders denkt dan de gestreste mens. Juist in het katse denken ligt de oplossing van de menselijke stressproblemen.

Kattenlevensfilosofie

Hoe denkt de kat? En hoe kunnen wij als mensen ervan leren? Hieronder presenteren we de kattenlevensfilosofie in zes punten. Zes punten, meer zijn er niet. Dat is ook heel kats: houd het simpel. Hier de zes kernpunten van de kattenlevensfilosofie:

  • Ik heb vandaag mijn buikje rond gegeten, en ik weet dat het wel heel raar zou moeten lopen, als ik morgen om deze tijd mijn buikje niet rond zou hebben gegeten.
  • Ik heb een lekker rustig plekje om een dutje te doen (in het voorjaar in de zon, in de zomer in de schaduw), en het zou wel heel raar moeten lopen, als ik morgen om deze tijd geen plekje zou hebben om te slapen.
  • Ik heb een dak boven mijn hoofd, er staat in de winter ergens een verwarming aan, en het zou wel heel raar moeten lopen, als ik morgen om deze tijd niet een warm en droog dak boven mijn hoofd zou hebben.
  • Ik ben gezond en voel me goed. Dat kan elk moment veranderen, maar de meeste pijntjes en ongemakjes gaan vanzelf weer over. En voor wat niet overgaat, is er altijd een kattendokter. En zelfs als dat niet helpt, ach: dan heb ik pech gehad. En eigenlijk niet eens zo heel erg veel pech, want iedereen weet dat katten negen levens hebben. Waar zou ik me druk om maken?
  • Soms krab ik wel eens aan de mooiste stoel in huis, of kots ik op de kokosmat (waardoor vrouwtje heel veel moeite moet doen om het schoon te schrobben). Dan zijn de mensen boos, en dat begrijp ik. Maar dan miauw ik en geef ik een paar kopjes, en voor je het weet is alle mensenboosheid weg en krijg ik verse brokjes en een aaitje.
  • Soms maak ik wel eens ruzie met de andere katten in de buurt. Maar dat is niet echt ruzie. Meer een sport eigenlijk, een oefening voor lichaam en geest. Geen reden om je druk te maken.

Dora doos kat

Als je de kattenlevensfilosofie in één zin zou moeten samenvatten, dan zou je het misschien zo zeggen: ‘Ik ga me niet overmatig zorgen maken over de uitdagingen van morgen, maar ik ga er vooralsnog van uit dat het ook morgen allemaal wel zal meevallen.’ Natuurlijk is een mens geen kat. Maar als je de druk voelt toenemen, stel je dan eens een kat voor, en hoe hij languit en schijnbaar onaangedaan op de bank ligt, zonder zorgen. Dat scheelt al een boel, vast en zeker.

Even niets

En misschien moet je je af en toe ook maar als een kat gedragen. Als je het even niet weet, gewoon even niets doen. Doe wat je kat zou doen: ga eens op de bank liggen en doe even helemaal niks. Slapen is misschien lastig, als je stress hebt. Maar even niets doen, even naar het plafond staren, en denken aan het lekkere eten dat je vanavond gaat eten: kijk, dat zou een kat ook doen.

En het mooiste van de ‘Methode Kat’ is natuurlijk, dat het geen enkele cent kost, en je er geen opgefokte geluksgoeroe voor nodig hebt. Je hoeft alleen je innerlijke kat wakker te schudden. Als kat zal die innerlijke kat na het wakkerschudden waarschijnlijk meteen weer gaan slapen. Groot gelijk. Mensen zouden er veel aan hebben, als ze wat meer op therapeutische basis naar een kat zouden kijken. Miauw!

Dora glimlach

LEES MEER:   Tante Dora zei het al eerder: neem af en toe je rust:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/neem-je-rust/

 

Dit vind je misschien ook leuk...