STRESS IS EEN KILLER (DOE ER WAT TEGEN)

Waarom zijn mensen met weinig geld vaak minder gezond dan mensen die er met hun modaal inkomen goed uitkomen? Veel verwende gelijkhebbers denken, dat het komt omdat mensen met minder geld dat aan zichzelf te wijten hebben. Ze passen niet op en leven niet gezond. Wat deze lieden, die het zo goed met zichzelf getroffen hebben, niet in de gaten hebben is, dat je als uitkeringsgerechtigde en zelfs als minimumloonverdiener altijd in de geldproblemen zit, 365 dagen per jaar. Ze hebben geen idee, wat een bak stress dat met zich meebrengt.

Stress maakt ziek. Het zorgt voor hogere bloeddruk, voor gewichtstoename, voor gebrek aan slaap, en voor geestelijke blokkades, juist als je helder moet denken. Dat kan iedereen overkomen, zelfs mensen die denken dat zij zo goed en verstandig zijn, dat het hen niet overkomt. De wachtkamers van de artsen zitten vol met patiënten die onder hoogspanning staan. Stress is een killer. Maar je kunt er wat tegen doen. Af en toe een rustmoment kan je echt helpen. Hier vijf methoden om gedurende de dag energie bij te tanken, zonder veel moeite:

• Doe, als je dat gegund is, gedurende de dag een tukje. Vaak is twintig minuten tot een half uur genoeg om je hersentjes even rust te gunnen en energie op te nemen. In sommige zelfhulpboeken noemen ze dit wel een ‘powernap’. Wij noemen het een lekker tukje.

• Als je met de bus of de trein ergens naartoe moet, grijp dan niet meteen naar je telefoon. Kijk naar buiten, kijk naar je medepassagiers, let op het landschap. Denk aan iets leuks en positiefs, bijvoorbeeld aan de lekkere maaltijd die je vanavond gaat maken. Dat ontspant meer, dan dat je doorlopend je mail checkt.

• Nu we het toch over vervoer hebben: neem eens de fiets, dat ontspant enorm. Natuurlijk niet in Amsterdam, maar in de meeste andere steden van ons land is fietsen een manier om door een klein beetje inspanning heel lekker te ontspannen. Dan moet je wel van het landschap en van de weg genieten, en niet weer stiekem je mail checken.

• Sta eens op van je bureau, en loop wat. Haal een kopje koffie, ga voor het raam staan en kijk naar de vogeltjes in de boom, of naar de mensen op straat. Maak een praatje, biets een dropje bij een ander, of maak een dansje in de gang. Even wat anders, dat zorgt dat je niet verkrampt, lichamelijk én geestelijk.

• Maak bewust tijd voor je lunch, en neem tussendoor de rust voor een kopje thee of koffie. Snel een boterham naar binnen schrokken, terwijl je snel nog wat taken afhandelt, zorgt alleen maar voor meer stress. Een half uurtje rustig je lunch eten, en tussendoor een bakje thee drinken met je voeten op de tafel, geven je even een momentje voor jezelf. Het helpt echt.

Als je af en toe jouw rustmomenten pakt, ook als je geen drukke baan hebt, kun je de dag veel beter aan. De zorgen verdwijnen niet, maar je hebt meer energie om er kalm en vastberaden een oplossing voor te bedenken. Zo bespaart een beetje rust je uiteindelijk veel tijd, en daardoor ook geld. Neem je rust, en leef.

LEES MEER: Relaxen kan ook heel goed aan de waterkant:

LEKKER (EN GOEDKOOP) RELAXEN AAN DE WATERKANT

Dit vind je misschien ook leuk...