TE VEEL OM VAN TE STERVEN, TE WEINIG OM VAN TE LEVEN

Dat zeiden mensen vroeger wel, als ze van een mager loontje of van een klein uitkerinkje moesten rondkomen: het is teveel om van te sterven, maar te weinig om van te leven. De allermeeste Nederlanders en andere Europeanen staan niet op het punt om te verhongeren. Maar het kost heel veel mensen in ons land en daarbuiten veel moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Vooral de oplopende vaste lasten, zoals het almaar stijgende eigen risico in de zorg of de snel stijgende huren, bezorgen ontelbare mensen slapeloze nachten.

-

Je moét de vaste lasten altijd betalen, ze zijn de basis van je bestaan. De huur, gas, water en elektra, je verzekeringen en andere, steeds terugkerende kosten geven jou de gelegenheid om in een huis te wonen, dat huis te verwarmen, water te drinken en een lamp aan te steken, en om je financieel te behoeden voor onverwachte hoge uitgaven. Het is niet voor niets, dat je deze vaste lasten meestal met een incasso laat betalen: zo weet je zeker dat ze aan het begin van de maand betaald worden, voordat je over de rest kunt beschikken. Daardoor voorkom je ernstige problemen, bijvoorbeeld dat je jouw huis uit moet.

Geen biefstukken

Mensen in de bijstand weten maar al te goed dat er, na aftrek van de vaste lasten, vaak net genoeg geld over blijft voor eten en drinken. Geen biefstukken, geen zalmmoten en geen eendenborstfilet, maar een eenvoudige doch voedzame maaltijd van seizoengroenten en simpele bijlagen. Daarna is het meeste op. Kleding en schoeisel komen van het Leger des Heils of van de Kledingbank, voor een nieuwe fiets voor het schoolgaande kind moet je ergens bedelen, en voor werkelijk alles moet je een betalingsregeling vragen.

Dan hebben we het dus niet over een bezoek aan een museum, over de aanschaf van een nieuwe (tweedehands) koelkast, en al helemaal niet over vakantie. Vakantiegeld is ervoor om de financiële gaten te dichten. Want die ontstaan vanzelf: door onvoorziene uitgaven zoals navorderingen of plotselinge, noodzakelijke reparaties, door de hoge kosten van openbaar vervoer, of door schoolboeken voor de kinderen.

Niet alleen mensen in een uitkering op bijstandsniveau hebben het financieel lastig. Ook ZZP’ers met weinig inkomen, werkenden met een aantal slecht betaalde deelbaantjes, of mensen die door rotomstandigheden opeens veel geld moeten terugbetalen, zitten er tegenwoordig zeer krap bij. Hun geld is net genoeg om niet te verhongeren, maar hun leven is wel een voortdurende worsteling om het ene gat met het andere te dichten.

weggeefwinkel

Is daar niets aan te doen? Vast wel, in Den Haag en in Brussel. Daar gaat tante Dora niet over. Maar het zou al een hele hulp zijn als de vaste lasten niet verder stijgen, of liever nog: flink dalen. De herinvoering van een soort Ziekenfonds nieuwe stijl zou minder welvarende mensen bevrijden van de stress rond de hoge zorgkosten. Als woningbouwverenigingen hun inkomsten weer zouden mogen investeren in nieuwe sociale woningbouw, in plaats van ze deels te moeten afdragen aan de Belastingdienst, kunnen de huren weer dalen. Enzovoort, enzovoort.

Over-leven

‘Te weinig om van te leven’ betekent dat veel medeburgers bezig zijn met over-leven. Statistisch gezien heb jij in jouw straat ook buren wonen, die in de overlevingsstand staan. Dat zie je niet altijd aan ze. Veel mensen proberen zo lang mogelijk de schijn van armoede weg te poetsen. Misschien staat er wel een mooie, hooguit wat oude auto voor de deur: een restant van betere tijden. Maar ook deze buren kunnen nauwelijks eten op tafel krijgen, en moeten overal betalingsregelingen voor vragen.

huishoudkasboekje

‘Succes is een keuze’, roepen sommige overgebleven bofkonten. Helaas wordt succes steeds tijdelijker, en hangt succes steeds meer af van factoren waarin jij niets meer te kiezen hebt. Armoede is namelijk ook geen keuze, maar iets dat je overkomt. Net zo goed als het een keuze is om er politiek wel of niet wat aan te doen. Wij van tante Dora zeggen: doe er eens wat aan. Alstublieft?

LEES MEER:   Eerst geld voor wonen en eten, dan de rest:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/wonen-en-eten-eerst/

 

Dit vind je misschien ook leuk...