THE LITTLE FREE PANTRY BESTAAT NOG STEEDS

Al ruim drie jaar geleden schreven we over een toen nieuwe trend in de VS: voorraadkastjes met gratis voedsel en andere noodzakelijkheden langs de kant van de weg, gevuld door buurtgenoten die hun minder verdienende buren op die manier wilden steunen. Wie iets over had, stopte dat het in het kastje, voor een ander om het mee te nemen. Gewoon het deurtje openen en gebruiken. De Amerikaanse initiatiefnemers noemden het project ‘The Little Free Pantry’, letterlijk: ‘de kleine gratis voorraadkast’.

Enige jaren geleden waren er meer van dergelijke sociale projecten, overal op de wereld, gericht op het ongedwongen en onopvallend helpen van mensen met geldgebrek. In veel gevallen overleefden dergelijke initiatieven nauwelijks een jaar. Zoals het best goed idee voor een gratis kopje koffie voor wie dat niet kan betalen, die al door anderen betaald was. De eerste maanden was iedereen dolenthousiast, maar zie het maar eens vol te houden. The Little Free Pantry lijkt meer overlevingsinstinct te hebben. Overal in Amerika zetten nog steeds kerken, verenigingen en particulieren gratis voorraadkastjes voor de deur, vaak mooi versierd en beschilderd.

Uitgewaaierd

Inmiddels is het project breed uitgewaaierd over de wereld. Zelfs in Nederland staan gratis Pantry’s, bijvoorbeeld in Middelburg.@littlefreepantrymiddelburg. En waarom ook niet: je hoeft geen lid te worden van een organisatie. Zet een kastje neer en beginnen maar. Tips en goede raad staat op de Engelstalige website van de initiatiefnemers in Arkansas USA: http://www.littlefreepantry.org/ . Zo moeten de plekken voor de voorraadkastjes zorgvuldig worden gekozen, bijvoorbeeld op plaatsen waar veel daklozen en arme families zijn. Het moet een veilige en rustige plek zijn, waar de kast geen agressie oproept of in de weg staat.

Ook de inhoud van de kastjes moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je kunt er natuurlijk geen zak verse bladspinazie of vlees in doen, zeker niet in een hete zomer. Maar voedsel in blik kan wel, net als allerlei non-food artikelen zoals toiletpapier, wasmiddelen en maandverband. In kinderrijke buurten in Amerika zit er zelfs stoepkrijt in de kastjes, en blikjes fris.

Engagement

The Little Free Pantry is van oorsprong een echt Amerikaans project. In de VS zijn liefdadigheid en vrijwilligerswerk voor daklozen en armen heel normaal. Enig engagement is wel nodig, om zo’n kastje draaiende te houden. Vaak is het een ding van de hele wijk. Het vergt nogal wat inspanning om een buurt erbij te betrekken. Vooral veel kerken stappen in het Free Pantry-project.

In de VS bestaan ook voedselbanken. The Little Free Pantry is een aanvulling op de overige hulp aan mensen die anders te weinig eten zouden hebben. De initiatiefnemers geven toe dat elk kastje maar een druppel op een gloeiende plaat is. ‘Maar een heleboel kleine Free Pantry’s bij elkaar worden toch iets groots’, zeggen ze zelf op hun website: http://www.littlefreepantry.org/

LEES MEER:   Begin zelf eens met het vullen van een weggeefdoos:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/maak-een-verkoop-en-weggeefdoos/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Petra schreef:

    “In de VS zijn liefdadigheid en vrijwilligerswerk voor daklozen en armen heel normaal.”

    Terwijl er tegelijkertijd in de VS ook veel arme mensen zijn en de verschillen tussen arm en rijk erg groot zijn. Men is over het algemeen weinig geneigd om elkaar op een structurele manier te helpen / op te vangen als dat nodig is. Dan vind ik zo’n kastje redelijk hypocriet. Kijk-mij-eens-weldoener-zijn.