THE LITTLE FREE PANTRY: EEN GRATIS VOORRAADKASTJE LANGS DE KANT VAN DE WEG

Het is de nieuwste trend in de VS: voorraadkastjes met voedsel en andere noodzakelijkheden langs de kant van de weg. Wie iets ziet dat hij of zij nodig heeft, maar er geen geld voor kan betalen, kan het deurtje openmaken en het gratis meenemen. En wie iets over heeft, kan het in het kastje stoppen, voor een ander om het mee te nemen. ‘The Little Free Pantry’ heet het project, letterlijk: ‘de kleine gratis voorraadkast’.

dora-pantry

We kennen al een aantal jaren de zogenaamde ruilbibliotheken: kastjes met een glazen deurtje langs de straat, waarin buurtgenoten boeken kunnen doen die ze zelf niet meer lezen. Wie een leuk boek ziet, kan het gratis meenemen, het liefst nadat hij of zij zelf een boek aan het voorraadje heeft toegevoegd. Zo kun je boeken lezen zonder een cent uit te geven. Ook in Nederland is de gratis minibieb inmiddels ingeburgerd.

Arkansas

Met de gratis voorraadkast is dat nog niet het geval. Het project startte afgelopen mei in een klein plaatsje in Arkansas USA. Inmiddels is het voorbeeld overal in de VS opgevolgd. The Little Free Pantry heeft een eigen website, en een Facebookpagina met al meer dan 16.000 likes. Het is een heuse community geworden, met duizenden enthousiastelingen die suggesties en ervaringen met elkaar uitwisselen.

De plekken voor de voorraadkastjes worden zorgvuldig gekozen, bijvoorbeeld op plaatsen waar veel daklozen en arme families zijn. Het moet wel een veilige en rustige plek zijn, waar de kast geen agressie oproept of in de weg staat. Ook de inhoud van de kastjes moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je kunt er natuurlijk geen zak verse bladspinazie of vlees in doen, zeker niet in een hete zomer. Maar voedsel in blik kan wel, net als allerlei non-food artikelen zoals toiletpapier, wasmiddelen en maandverband. In kinderrijke buurten zit er zelfs stoepkrijt in de kastjes, en blikjes fris.

Dora voedsel 3

The Little Free Pantry is een echt Amerikaans project. In de VS zijn liefdadigheid en vrijwilligerswerk voor daklozen en armen heel normaal. Enig engagement is wel nodig, om zo’n kastje draaiende te houden. Vaak is het een ding van de hele wijk. Het vergt nogal wat inspanning om een buurt erbij te betrekken. Vooral veel kerken stappen in het Free Pantry-project.

Aanvulling

In de VS bestaan ook voedselbanken. The Little Free Pantry is een aanvulling op de overige hulp aan mensen die anders te weinig eten zouden hebben. De initiatiefnemers geven toe dat elk kastje maar een druppel op een gloeiende plaat is. ‘Maar een heleboel kleine Free Pantries bij elkaar worden toch iets groots’, zeggen ze zelf op hun website.

Of het in Nederland aanslaat, valt nog te bezien. The Little Free Pantry laat in ieder geval zien, dat hulp aan mensen die het nodig hebben ook zonder al teveel poespas geregeld kan worden. In de VS in ieder geval. Kijk zelf op de (Engelstalige) website: http://www.littlefreepantry.org/

??????????

LEES MEER:   Gratis boeken lezen kan onder andere via de ruilbibliotheek:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/gratis-boeken-lezen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...