THERMOSTAAT OF TRUI?
Natuurlijk lig je nog niet onder een dekbed, maar enkel onder een lakentje. Het is rond negen uur alweer donker, de (vroege) herfst komt eraan. En daarmee de dagen dat je jezelf afvraagt: trek ik een trui aan, of zet ik de thermostaat een graadje hoger, waardoor de verwarming aanspringt? Het is niet echt koud, maar bij vlagen ook niet behaaglijk. Wat doe je?
Een groot energiebedrijf organiseert elk jaar in februari een zogenaamde ‘Warme Truiendag’, waarop iedereen wordt aangemoedigd om op die dag allemaal een trui aan te trekken, en de verwarming een graadje lager te zetten. Dat scheelt immers vele procenten gas, CO2-uitstoot en ook veel geld. Maar eigenlijk is februari een moeilijke maand voor zo’n uitdaging: het is vaak erg koud buiten, en het voelt al snel klam aan in huis. De overgangstijden tussen zomer en herfst, en tussen de winter en het voorjaar bieden veel meer gelegenheid om te experimenteren met een warme trui.
Extra warmte
Het is in dit jaargetijde vaak nog redelijk warm buiten. Soms levert koken of stofzuigen al voldoende extra warmte op, om ervoor te zorgen dat je huis niet kil en onaangenaam aanvoelt. Dat ligt natuurlijk wel aan jouw gewoonten. Als je het, zomer en winter, in jouw huis 23 graden wilt hebben, en Kerstmis in je T-shirtje wilt vieren, dan is 19 graden al snel te koud. Als je je eraan went om eerst een warme trui te proberen, en pas als het echt vervelend wordt de verwarming aan te zetten, dan is 19 graden aangenaam warm of zelfs wel warm.
Maak er een sport van om niet meteen de thermostaatknop open te draaien. Speel een spel, beloon jezelf desnoods met een extra koekje bij de koffie, of maak een erelijstje van dagen dat je met jezelf en de verwarmingsknop hebt geworsteld, en jij hebt overwonnen, dank zij een lekkere trui. Motiveer jezelf, en zorg dat je wint.
Moeite
Loont dat een beetje de moeite? Ja! Het is bewezen dat je 6% energie bespaart, per dag per graadje minder op de thermostaat. Als je dat spel regelmatig speelt, dan bespaar je op jaarbasis vele tientjes, die je mogelijk terugkrijgt van je energiemaatschappij. Zelfs ondanks de enorm gestegen energieprijzen.
Er zit natuurlijk wel een addertje onder het gras. Als jij gehard bent en rustig 18 graden of minder uithoudt, maar jouw gezin bestaat uit louter koukleumen, dan trek jij aan het laatste eind. Zo zie je maar: besparen doe je samen. Het hele gezin in mooie, zelfgebreide truien, en je houdt op den duur geld over voor een dagje samen in een tropisch zwemparadijs. Of dat nu heel duurzaam is, vraagt Tante Dora zich af.
LEES MEER: Houd de warmte in huis zo lang mogelijk vast:
http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/houd-de-warmte-zo-lang-mogelijk-vast/