TOT TIEN TELLEN IS NOG STEEDS EEN BERENGOEIE TIP

De bespaartips van tante Dora zijn in principe iedere dag vers, dikwijls de dag van tevoren bedacht en geschreven door de neven van de spaarzame tante Dora. Het is elke dag weer een uitdaging om een boeiend aspect van besparen, leven en genieten voor het voetlicht te brengen. Maar het is ook een leuke uitdaging, want een spaarzaam maar aangenaam leven leef je elke dag, en elke dag ontdek je weer wat nieuws.

dora-tellen

Desondanks is het goed om af en toe weer eens een oude tip af te stoffen en opnieuw te presenteren, al dan niet in combinatie met nieuwe gegevens en toevoegingen. Want sommige tips zijn zo goed, dat je ze wel elke dag zou willen uitschreeuwen. Eén van die onverwoestbare aanraders is: het tot tien tellen voordat je tot een spontane aankoop overgaat. Het is een tip uit de begintijd van Dora Besparen, en klassiek genoeg om hem eens te herhalen.

Leegkopen

Het idee is, dat je in een winkel, of dat nu een echte of een digitale winkel is, zo wordt verleid, dat je als het ware de hele winkel zou willen leegkopen, ook al was je in eerste instantie helemaal niet van plan om iets te kopen. Opeens begint de hebzucht te gloeien. Dit wil ik, en dit, en dit! Zeker in deze tijd van plastic geld zijn de euro’s snel uitgegeven. Er komt niet eens meer een portemonnee met echte munten en biljetten aan te pas. Contactloos en gewichtloos zweeft het geld van jou bankrekening naar de bankrekening van de winkelier. Zoef!

De afrekening komt later, samen met de kater. Dat kekke jasje of die design sapkan leken zo leuk in de winkel, maar nu je ze hebt, is de opwinding er snel af. Het uitgegeven geld krijg je echter niet meer terug. Dat is foetsie. Er is geen ‘game reset’ voor geld uitgeven. Je kunt niet eerst wild geld uitgeven aan hebbedingetjes, dan een knop indrukken, en vervolgens hetzelfde geld nog eens uitgeven aan noodzakelijke dingen. Uitgegeven is uitgegeven.

huishouden geld

De enige oplossing is, om een denkpauze in te lassen, voordat je zomaar wat koopt. Je moet jezelf wat tijd gunnen om te onderzoeken of je ook ZONDER dit zo felbegeerde kledingstuk of sieraad kunt. Als je jezelf de tijd gunt, wordt het vaak vanzelf logisch dat je iets NIET koopt. Bijvoorbeeld omdat je iets dergelijks eigenlijk al bezit, of omdat het welbeschouwd toch wel veel kost en je nog wat openstaande rekeningen moet betalen.

Onbedwingbare aandrang

Je creëert een simpele en effectieve denkpauze door tot tien te tellen, vanaf het moment dat je een onbedwingbare aandrang voelt om iets te kopen, wat je in eerste instantie niet van plan was te kopen. Bijvoorbeeld een leuke zonnebril in de uitverkoop (van dertig euro voor maar een tientje!). Tel langzaam tot tien. Doe dat echt! Geen geintje: tel tot tien. En merk dat de aandrang bij elke tel minder wordt. Als je na tien tellen nog twijfelt, of juist begint te twijfelen, tel dan desnoods tot twintig. Wedden, dat de koopimpuls dan helemaal weg is?

Oké: als je het ding na tien of zelfs twintig tellen nog steeds wilt hebben, en zeker als je daar nog een paar verstandige redenen voor kunt aandragen (bijvoorbeeld: de enige zonnebril die ik nu heb heeft een wiebelig montuur en er zitten lelijke krassen op het glas, terwijl ik elke dag op de fiets naar mijn werk een zonnebril draag), dan is de aanschaf misschien zinvol. Maar zo filter je wel heel veel impulsaankopen uit je bestedingen. En dat bespaart je heel veel geld. Heel veel. Meer dan je tot tien kunt tellen.

Dora zondag rustdag tassen

LEES MEER:   Zorg dat je altijd geld overhoudt voor de eerste levensbehoeften zoals eten en wonen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/wonen-en-eten-eerst/

Dit vind je misschien ook leuk...