TWEE KEER HETZELFDE ORANJE IS OOK ORANJE

Nog acht nachtjes slapen, dan is het weer zover: 27 april Koningsdag! Je hebt nog tijd om de vlag te wassen en de oranje wimpel te strijken, en om een fles oranjebitter in te slaan. En om eens in de kast te kijken, wat je nog aan oranje T-shirts en opblaaskronen hebt liggen. Want je hebt al het oranjespul van vorig jaar natuurlijk wel bewaard, toch?

De folders staan weer vol met allerlei oranje-artikelen, die de pret tijdens Koningsdag moeten helpen verhogen. Blijkbaar verwachten de winkeliers ook dit jaar weer heel veel oranje cowboyhoeden, oranje zonnebrillen, oranje boa’s, oranje jasjes, oranje kroontjes en oranje tompoezen te verkopen.

Industriegebieden

Hele industriegebieden in China hebben er een inkomen aan: produceren voor de Hollandse oranjegekte. Voor Koningsdag, maar ook voor allerlei voetbaltoernooien die Nederland steevast verliest, en andere evenementen waar de vaderlandse eer op het spel staat. Met containerladingen tegelijk komen de spullen in ons land aan. Een flinke business, die er vooral vanuit gaat, dat de consument bij elke oranje gelegenheid weer nieuwe oranje kleding en hoedjes koopt.

Eigenlijk is dat gek, vindt tante Dora. Als je de Koningsdagspullen van vorig jaar netjes bewaard had, dan hoefde je nu geen nieuw oranje te kopen. Gewoon in een doos op zolder, naast de dozen met kerstspullen. Net als de kerstballen volgend jaar weer te gebruiken. Het scheelt je enorm veel geld, en als je een wat ruimere verzameling hebt, hoef je niet elk jaar hetzelfde te dragen. Dan kun je afwisselen.

Wat geks

Nou vooruit dan: dit jaar mag je nog wat geks kopen in de kleur oranje. Maar alleen als je tante Dora belooft dat je het spul vóór het slapengaan op 27 april in een doos opbergt, voor de volgende keer. Dan heb je volgend jaar eens een goedkope Koningsdag. Tante Dora zelf spreekt overigens nog steeds over ‘Koninginnedag’. Goede gewoonten moet je niet veranderen, vindt ze.

De lezers die helemaal niets hebben met de kleur oranje of Koningsdag, hoeven dit artikel natuurlijk niet te lezen. Sorry, eigenlijk had deze regel helemaal bovenaan moeten staan, als waarschuwing. Volgende keer beter.

LEES MEER:   Je kunt je eigen kerstspullen zelf maken. Waarom geen eigen oranjespullen?

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/knutsel-je-eigen-kerst-met-dank-aan-youtube/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Truus schreef:

    Ipv oranje gebruiken wij al jaren rood, wit, blauw, dat hebben we nl toch al in huis!