TWEE KOMKOMMERS VOOR DE PRIJS VAN ÉÉN? DAN EET JE WEL DE HELE WEEK KOMKOMMER!
We zijn er langzamerhand aan gewend geraakt: aanbiedingen waarbij de korting afhangt van de hoeveelheid producten die je koopt. Zeg maar: twee voor de prijs van één. Je krijgt een korting, maar dan moet je er wel tenminste twee van kopen. De winkelier, vaak in overleg met de producent, kan op die manier lekker veel spullen verkopen, en ondanks de korting toch nog een aardige omzet halen. Voor de consument lijken zulke kortingen ook erg aantrekkelijk. Wie wil niet een product gratis, of voor de helft van de prijs in zijn winkelwagentje leggen? Win win! Of toch niet?
Als jij aan een bepaald merk tandenborstel de voorkeur geeft, en een aantal malen per jaar zo’n tandenborstel koopt, dan kan het zin hebben om in één keer meer van die tandenborstels te kopen, als je daarmee geld bespaart. Je hebt ze in de toekomst vast en zeker een keer nodig, en tandenborstels bederven niet.
Perssinaasappelen
Dat is bij verse levensmiddelen meestal anders. Wie tegelijk twee netten perssinaasappelen koopt, waarvan de tweede voor de halve prijs, maar slechts af en toe een glaasje sinaasappelsap perst, zit na een week misschien met een berg sinaasappelen die begint te rotten. Dan verlies je geld, in plaats ervan te profiteren. Wie twee komkommers voor de prijs van één koopt, eet wel een hele week komkommer. Tenzij je een groot gezin hebt met vijf kinderen.
Wees op je hoede, als je zo’n schijnbaar aanlokkelijke aanbieding ziet. Denk na en stel je twee vragen:
- Is dit een product dat ik normaal gesproken ook regelmatig gebruik?
- Gebruik ik genoeg van dit product om het ook binnen een redelijke termijn op te gebruiken?
Laatst had een supermarkt een aanbieding van vijf flessen shampoo voor de prijs van vier. Het waren nogal grote flessen, van een bepaald type. Tenzij je een paar wasgrage puberdochters met lang haar hebt, is zo’n investering misschien niet zinvol. Tenzij je drie jaar lang dezelfde shampoo wilt gebruiken.
Misschien kun je toch beter op de ‘ouderwetse’ kortingen per stuk te letten. Want die zijn er gelukkig ook nog, en komen meestal overeen met de twee-voor-de-prijs-van-één-kortingen. Eén keer een product voor de halve prijs is, financieel gezien, immers precies het zelfde als twee voor de prijs van één. Maar je blijft niet met heel veel shampoo of verschrompelde komkommers zitten.
LEES MEER: Soms moet je, om goed te kunnen besparen, een beetje kunnen rekenen:
http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/je-moet-wel-een-beetje-kunnen-rekenen/
Met die groente en fruitacties kun je meer dan je denkt. Komkommer hoeft niet rauw gegeten te worden, hij kan ook prima meegesmoord/gebakken worden voor nasigroente oid. Bewaar hem wel in de groentela, ook al wordt er anders geadviseerd. Van die sinaasappelen, kun je van het sap een deel invriezen in glazen potjes die je niet helemaal vult. Je kunt twee dagen achterelkaar dezelfde groente eten, van bijna alle groentes kun je soep maken.
Komkommers doe ik vaak in stukjes in het zuur van een pot augurken als die op zijn. Na 2 dagen zijn ze heerlijk.
Ja, groenteaanbiedingen van dit soort vind ik ook geen probleem ook al ben ik alleen. Ik kook er iets lekkers van en eet het gewoon de hele week, geen probleem. 😉
Ook niet bederfelijke waar met een goede aanbieding is de moeite waard, vind ik. Wat geeft het nou om lang dezelfde shampoo te gebruiken? Voorwaarde is wel dat je het al kent en prettig vindt, anders zit je straks inderdaad met een paar flessen over, die je niet gebruikt omdat je het niks vindt. In het andere geval, gewoon kopen denk ik dan maar.