VADERDAG WORDT LANGZAMERHAND ANDERS

In de tijd dat de man zaliger van tante Dora nog leefde, was een vader een ander soort wezen dan tegenwoordig. Vader werkte de hele week, lang geleden zelfs zes dagen van de zeven, en hij kwam ’s avonds moe thuis. Dan zette moeder het eten op tafel, riep de kinderen erbij, en schepte de piepers op. Vader sneed de rollade in plakjes. Dat was zijn taak, met dat mes. Daarna las pappa de avondkrant terwijl hij een pijpje rookte, en moeder bracht de kindjes naar bed. Na een kus van pappa, natuurlijk.

Wat gaf je zo’n man op Vaderdag, zo’n vijftig jaar geleden? Je stuurde hem allereerst een heuse Vaderdagkaart, met daarop afbeeldingen van stoere pijpen, flessen dure whisky, en dingen van leer. Op de dag zelf gaf je ‘m een stel mannelijke onderzetters, ook het liefst van leer, een nieuwe stropdas van echt nylon, of een mannengeurtje. Vaak was dat mannengeurtje niet helemaal pappa’s keus, maar als de kinderen hem een fles Old Spice gaven, dan kletste hij dat manmoedig elke dag op zijn bakkes, of hij dat nu lekker vond of niet.

Tompoucen

Tegenwoordig zijn de Vaderdagcadeaus minder uitgesproken en stoer. Er zijn heuse tompoucen voor Vaderdag, met chocola (wel iets bruins, dus), maar pantoffels en herenpyjama’s worden er minder aangeboden. Wel lekkere soorten bier, maar dan wel in een verantwoord laag alcoholpercentage of met een extra bittertje in IPA vorm. Met minder alcohol is wel beter voor pappa. Je weet hoe het is: biertjes en pappa. Dat moet je een beetje indammen.

Pappa krijgt mooie tekeningen van de kinderen, en vervolgens moet hij trakteren op een ijsje. Want daar zijn pappa’s ook voor: voor de ijsjes. Pappa is meestal guller dan mamma, wat de ijsjes betreft. Vooral op Vaderdag. Misschien trakteert hij iedereen wel op pannenkoeken, op Vaderdag? Én op ijs!

Opdruk

Je hebt nog maar een paar dagen om Vaderdag goed voor te bereiden, zowel als vader, als vrouwen en/of kinderen. Pas zondag 19 juni is het dit jaar weer zover. Met een fles Old Spice aftershave hoef je niet meer aan te komen, dat is de tip van tante Dora. En met een hippe boxershort met een ondeugende opdruk, ook niet meer. Die had je nog niet in de tijd toen tante Dora jong was. Toen had je nog witte onderbroeken van de HEMA. De tijden veranderen, dus nodig vader maar voor een dagje ergens naar toe uit. Maar wel iets waar weinig mensen naar toe gaan. Wat dacht je van een museum. Daar komen al te weinig mensen, dus er is vast wel plek voor vader met jou samen

LEES MEER:   Vroeger droegen veel mannen een alpinopet:

http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/de-alpinopet/

Dit vind je misschien ook leuk...