‘VAKANTIEGELD’ IS NIET ALTIJD VOOR VAKANTIE

Mensen met een uitkering kijken er al reikhalzend naar uit: eind deze maand krijgen ze er honderden euro’s vakantiegeld bij. Vakantiegeld is eigenlijk een sigaar uit eigen doos, want er wordt elke maand een klein bedrag afgehouden van je inkomen, om dat eind mei in één keer te kunnen uitbetalen. Maar het is mooi meegenomen, en kan een oplossing zijn voor allerlei financiële problemen, die zich in de voorgaande maanden hebben opgehoopt.

Mensen met een uitkering geven hun vakantiegeld niet uit aan vakantie. Daar is niet aan te denken. Zij blijven noodgedwongen thuis. Dat is wel spaarzaam, maar ook erg sneu, zeker voor de kinderen. Gelukkig kent een aantal gemeenten een zogenaamde ‘vakantiebank’, vergelijkbaar met de voedselbank en de kledingbank. Soms kan zo’n vakantiebank financieel bijspringen, om een nooit verwachte vakantie toch mogelijk te maken. Maar het lukt niet altijd, en dat maakt het vervolgens nog sneuer. Door al het geregel vooraf bloeit het vrolijke en onbezorgde karakter van een ‘gewone’ vakantie ook niet altijd op.

Roodstaan

‘Vakantiegeld’ zetten minima daarom meestal tussen aanhalingstekens. Voor iemand in de bijstand is ‘vakantiegeld’ een manier om het chronische roodstaan aan het einde van de maand om te zetten in groene cijfers. Al is het maar voor een paar maandjes. Misschien blijft er nog wat geld over voor een paar stevige schoenen voor de kinderen. Schoenen waar ze in de winter ook nog wat aan hebben.

LEES MEER:   Ga eens op zoek naar zo’n vakantiebank:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/van-voedselbank-tot-vakantiebank-de-beste-banken-bij-jou-in-de-buurt/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ilse schreef:

    Ik ben het niet helemaal met je eens. Natuurlijk is er een groep minima die niet op vakantie gaat maar het vakantiegeld noodzakelijkerwijs moet gebruiken voor het aflossen van schulden of dichtlopen van gaten.
    Toch weet ik uit ervaring dat veel mensen in de bijstand wel degelijk op vakantie gaan. Ik werkte 7 jaar op een uitkeringsadministratie vlakbij Amsterdam en zag de vakantiebriefjes in rijen voorbij komen. Zelfs verre reizen maar dat was dan vaak naar familie. Veel ook in eigen land.
    Daarnaast reserveert je werkgever een bedragje voor vakantiegeld maar stelt daar ook een bijdrage tegenover (er zijn uitzonderingen waarbij het anders is) maar de meeste werkgevers geven 8% bij je bruto loon. Bij een uitkering is dat anders. Bij mijn werkgever kan ik zelf een keuze maken wat ik met mijn vakantiegeld wil. Ik kan het ook per maand laten uitbetalen.

  2. Marjolein schreef:

    Ik zit (gelukkig) niet in de bijstand. Toch kies ik ervoor om mijn vakantie geld te gebruiken voor aflossen en een loodgieter reparatie. Ik vind het echt fijn dat dit zo kan.