VAN VOEDSELBANK TOT VAKANTIEBANK: DE BESTE ‘BANKEN’ BIJ JOU IN DE BUURT

Het is heel vervelend om ergens te moeten aankloppen voor hulp. Het wordt erg, als je er zonder die hulp helemaal niet meer uitkomt. Meestal hebben de normale banken zich dan al lang van je afgekeerd. Gelukkig zijn er in ons land een heleboel ‘banken’, die mensen met weinig inkomen wél helpen. Daar hoort de Voedselbank bij, maar ook de Dierenvoedselbank en de Vakantiebank. Vandaag stellen we je een aantal ‘banken’ voor. Misschien heb je er iets aan?

dora-vakantiebank

 • Voedselbank   Een van de meest bekende ‘banken’. De Voedselbank zamelt bij supermarkten en elders voedsel in, dat in principe voorbestemd was om te worden vernietigd, en deelt het uit aan een groep vaste klanten met een inkomen ver onder het bijstandsniveau. Daarmee slaat de organisatie twee vliegen in één klap: ze helpt mensen die het echt heel erg nodig hebben, en ze gaat actief voedselverspilling tegen.
 • Kledingbank  De Kledingbank is inmiddels ook al een veteraan onder de ‘banken’. De Kledingbank zamelt gebruikte kleren en schoenen in, en deelt die uit aan mensen die geen kleding en schoeisel kunnen betalen. Daar zijn bijvoorbeeld schoolgaande kinderen bij, die anders gedwongen zouden zijn om in de winter op sandalen en in dunne zomerkleren naar school te gaan.
 • Speelgoedbank   Waar geen geld is voor eten en kleding, is er zeker geen geld voor speelgoed. De Speelgoedbank zamelt gebruikt speelgoed in, knapt het eventueel op, en maakt er kinderen blij mee.
 • Dierenvoedselbank of Huisdieren Voedselbank   Voor veel mensen met weinig inkomen zijn hun huisdieren een van de weinige bronnen van levensvreugde. Vaak geven ze eerder geld uit voor het eten van hun hond of kat, dan voor zichzelf. De Dierenvoedselbank zorgt ervoor, dat mensen hun dieren niet de deur uit hoeven te doen, omdat ze het dierenvoedsel niet meer kunnen betalen.
 • Vakantiebank   Uiteraard zou iedereen wel eens gratis op vakantie willen. Maar er zijn gezinnen die werkelijk nooit meer op vakantie gaan, terwijl ze er veel baat bij zouden hebben om hun problemen eens even achter zich te laten. De Vakantiebank biedt minder welvarende gezinnen die al jaren thuis zitten de gelegenheid om er eens een weekje uit te gaan met z’n allen.

dora-dierenvoedselbank

Voor al deze banken geldt: je moet wel echt onder het bestaansminimum zijn gezakt. Dat moet je kunnen aantonen, en dat is niet altijd gemakkelijk, laat staan aangenaam. In een aantal gevallen moet je door hulpverleningsinstanties voor de ‘bank’ worden voorgedragen. De ene ‘bank’ is daar preciezer in dan de andere: bij de ene moet de gemeentelijke sociale dienst dat doen, bij de ander is een goed woordje van de kerk al genoeg.

In aanmerking?

Denk je dat jij in aanmerking komt voor de hulp van een van deze ‘banken’? Kijk dan eens op internet, en typ in de zoekmachine de naam van de ‘bank’ in, plus de naam van jouw woonplaats of gemeente. Misschien zit er bij jou in de buurt ook zo’n ‘bank’ die het leven een beetje gemakkelijker kan maken? Vraag er maar eens naar bij de hulpinstellingen.

kleding buiten hangen

LEES MEER:   Over banken gesproken: hef die spaarrekening maar op!

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/overwegingen/weg-met-die-spaarrekening/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Muriël schreef:

  Het zou heel veel armoede uit t land helpen; teveel kinderen hebben niet voldoende en /of volwaardig te eten.
  De vraag is wat hun ouders met het basis inkomen gaan doen.
  Er is zoveel voor te zeggen, al die regeltjes eruit b.v. maar of het haalbaar is? Een plaatselijke proef ( met controle) zou niet gek zijn.