VANDAAG IS HET WORLD FAIR TRADE DAY

Misschien heb je het in supermarkten en andere winkels gemerkt: deze week was het Fair Trade Week 2016. En vandaag is het de World Fair Trade Day: de dag waarop de wereldwijd opererende World Fair Trade Organisation (WFTO) aandacht vraagt voor eerlijke handel.

Dora fair trade 1

De World Fair Trade Day bestaat sinds 2001. Eén keer per jaar wordt fair trade extra in het zonnetje gezet. Dat is nodig. Want hoewel fair trade steeds normaler wordt, en er steeds meer fair trade producten in onze winkels liggen, is er nog veel te doen. Het stempel ‘fair trade’, in ons land ook wel gevolgd door de Hollandse variant ‘Max Havelaar’, krijgen alleen producten die op een eerlijke manier zijn geteeld of geproduceerd.

Eerlijke prijs

‘Fair’ betekent in het Engels ‘eerlijk’. Dat betekent onder andere dat de producenten, vooral boeren, een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Dat lijkt logisch geredeneerd, maar in de praktijk worden veel boeren in arme landen afgescheept met veel te lage prijzen voor hun oogsten. Vaak worden de prijzen bewust gedrukt door grote internationale firma’s, die zo zelf meer winst kunnen maken, over de ruggen van de boeren.

Behalve voor een eerlijke prijs voor eerlijke producten, staat het etiket ‘fair trade’ ook voor andere zaken. Zo zijn fair trade artikelen zonder kinderarbeid geproduceerd, onder fatsoenlijke werkomstandigheden, en met respect voor het milieu. Fair trade katoen is bijvoorbeeld verregaand gifvrij verbouwd. Het is een veelomvattend programma, dat uiteindelijk moet zorgen voor een rechtvaardiger verdeling van de welvaart wereldwijd.

Dora fair trade 2

Sommige acties van de WFTO hebben een hoog geitenharenwollensokkengehalte. Nederland telt bijna zeventig zogenaamde fair trade gemeenten, die plechtig beloofd hebben om alles wat ze doen fair trade te doen. In de praktijk beperkt zich dat vaak tot fair trade koffie in de koffieautomaat. Maar het feit dat deze week in veel supermarkten fair trade-artikelen in de aanbiedingen waren, en een steeds groter gedeelte van de ‘gewone’ winkels fair trade verkoopt, geeft wel aan dat fair trade bij veel Nederlanders inmiddels stevig tussen de oren zit.

Babyrompertjes

Wie tien jaar geleden had voorspeld dat een winkel als Aldi in 2016 een breed assortiment fair trade artikelen zou verkopen, inclusief fair trade katoenen babyrompertjes, zou voor gek zijn verklaard. Fair trade wordt gewoon, en dat is maar goed ook. Bovendien worden fair trade spullen kwalitatief steeds beter, en vooral: goedkoper. Ook heel fijn.

Meer informatie? Klik naar de website van de Nederlandse organisatie:

http://maxhavelaar.nl/campaigns/world-fair-trade-day

LEES MEER:   Samen delen is een goed idee:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/ruilen-is-het-nieuwe-hebben/

 

Dit vind je misschien ook leuk...