Woensdag aanstaande 16 oktober: WERELD VOEDSELDAG

Woensdag 16 oktober wordt wereldwijd de Wereld Voedseldag gehouden. De jaarlijkse Wereld Voedseldag half oktober is een initiatief van de FAO, de internationale Voedsel- en Landbouworganisatie. Het doel van de dag is, om de honger in de wereld te bestrijden. Dat klinkt vaag. Immers: er is toch altijd honger geweest in de wereld? Dus waarom zou je de illusie hebben dat je daar echt iets aan kunt doen?

De FAO heeft niet zo lang geleden berekend dat ieder mens op deze aarde zijn of haar buik kogelrond kan eten. Met het voedsel dat op dit moment overal ter wereld wordt geproduceerd. Door allerlei nieuwe landbouwtechnieken en door nieuwe transportmethoden is de opbrengst van de landbouw de laatste halve eeuw ingrijpend verbeterd. We produceren meer voedsel dan ooit tevoren, meer dan genoeg voor iedereen.

Grote hoop

Maar het meeste voedsel landt op één grote hoop. Vooral in het rijke Westen en in China, terwijl elders in de wereld honger wordt geleden. Bovendien gaat veel voedsel verloren door verkeerde bewerking, opslag en transport. En eenmaal thuis bij ons in de kast, gooien we met het grootste gemak weer veel voedsel weg, omdat we er niet in slagen het op te eten, voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Er is genoeg voor iedereen, maar niet iedereen handelt ernaar.

En zo ontstaat armoede. Gebrek aan voedsel is de ultieme armoede. Weinig en slecht eten ondermijnt je lijf, en daarmee de basis van je leven. Zonder eten ga je dood. Maar ook als je wel genoeg te eten hebt, kan de armoede je hard raken. Zelfs in ons ‘rijke’ Nederland, waar vele tienduizenden kinderen mee eten van de Voedselbank, en door het geldgebrek van hun ouders niet aan gewone kinderdingen toekomen.

Niet nodig

Ook armoede is niet nodig, net als honger. Zoals de wijze ooit zei: ‘er is genoeg voor ieders behoeften, maar niet genoeg voor ieders hebzucht’. Armoede en honger de wereld uit, als je maar wilt.

LEES MEER:  In Frankrijk is er al meer dan vier jaar een wet tegen voedselverspilling:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/drie-jaar-een-wet-tegen-voedselverspilling-in-frankrijk/

Dit vind je misschien ook leuk...