VECHT TEGEN DE KERSTCLICHÉ’S

Zucht! Heel veel mensen zien als een berg op tegen de komende dagen. Nog snel even de laatste boodschappen doen, en dan? Een grote hoeveelheid verplichtingen walst over je heen. Je klemt je tanden op elkaar, en je gaat er maar voor. Wat moet je anders? Mogen we je een paar suggesties geven? Want je hoeft je niet door de stroom te laten meesleuren. Vecht tegen de kerstcliché’s.

• Je hoeft de komende dagen niet intens vrolijk en supergezellig te zijn. Als je door een rotperiode gaat, en als je je helemaal niet zo vrolijk en gezellig voelt, dan word je alleen maar droeviger en humeuriger, als je dagenlang net moet doen alsof. Neem je voor, om te zijn zoals je je voelt.

• Het is geen wet van Meden en Perzen dat je de komende dagen per se moet demonstreren dat je kunt koken als een sterrenkok. Dat kun je toch niet, anders was je wel een sterrenrestaurant begonnen. Als het jouw taak is om te koken, dan is gewoon eten goed genoeg. Een bakje vla met slagroom uit een pak kan er ook feestelijk uit zien. Zeker als je er wat liefde bij mengt.

• Je hoeft niet dronken te worden. Als je toch al gezellig moet zijn tegen heug en meug, dan is een slok teveel vaak een trigger om de gezelligheid maar helemaal te laten varen. Zelfs zonder drank kun je het heel mooi hebben, met elkaar. Daar kun je van tevoren afspraken over maken.

• Rond de Kerst in een restaurant eten is meestal niet zo leuk. Iedereen lijkt het een goed idee te vinden: eten buiten de deur met Kerst. Geen afwas! Maar wel een onaangename drukte, gestrest personeel, en eten dat niet helemaal zo is zoals je verwacht had. Ga begin januari weer uit eten. Dan is de stress in de restaurants achter de rug.

• Veel mensen hebben niet eens het geld om in een restaurant te eten, niet rond Kerst, en ook de rest van het jaar niet. Dat betekent niet dat je geen leuke Kerst kunt hebben. Misschien juíst wel. Als je er niet zoveel van kunt verwachten, omdat je geen centen hebt voor alle toeters en bellen, dan wordt jouw Kerst misschien wel leuker dan die van de rijken. Omdat je niets KAN, MOET je ook niets. Lekker rustig, waardoor er ruimte overblijft voor de ware gezelligheid, die heus wel bij Kerst kan horen. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet.

Voel je je al een beetje minder gestrest? In de christelijke traditie begint de Kerst vanavond laat in een stal in Bethlehem, waar een kindje geboren wordt in het stro, tussen de beesten. Zelfs als je niet gelooft, kun je begrijpen dat dit feest niet gaat over eten en drinken, maar over rust en inkeer. Rust en inkeer kosten niets, en voeden de ziel, niet de maag. De ziel, daar heb je wat aan, morgen en in de rest van het leven. Prettige kerstdagen!

LEES MEER: Doe eens wat anders dan voor de tiende keer Home Alone of andere kerst-ellende te kijken. Ga eens wandelen. Het wordt de komende dagen best aangenaam wandelweer, alhoewel je wel beter een paraplu kunt meenemen:

KIJK NU AL NAAR DE KERSTWANDELINGEN IN JOUW STAD OF DORP

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Wil schreef:

    Het lijkt wel of er steeds meer aan voorbij wordt gegaan wat Kerstmis eigenlijk inhoudt en er alleen maar veel en bijzonder gegeten moet worden en er dure cadeaus gekocht moeten worden.Kijk eens wat er uitgegeven wordt! Ook al ben je niet gelovig dan kun deze dagen gebruiken zoals tante Dora terecht schrijft, over rust en inkeer…… En wat is er mis met gemakkelijk in je huispak onder een dekentje op de bank een heerlijke kerstzwijmelfilm te kijken met een beker warme chocolademelk en een stukje kerststaaf van de super erbij……..velen zullen jaloers op je zijn!

  2. izerina schreef:

    een kerstpannenkoek smaakt ook lekker.Zeker na een middag bordspelletjes.