VERANDER DE WERELD, BEGIN IN DE BUURT (EN BIJ JEZELF)

We zeggen het wel eens: wij van Zuinig met tante Dora doen niet aan politiek. Ieder is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen politieke keuze. Maar je hoeft geen econoom of socioloog te zijn, om te zien dat er momenteel veel hapert aan de samenleving. De gezondheidszorg zucht onder de last van de privatisering, terwijl ziekenhuizen failliet gaan. Er is een groeiende kloof tussen rijk en kansrijk enerzijds, en arm en kansarm anderzijds. De enige Nederlandse bank die steeds meer klanten krijgt, is de Voedselbank.

Burgers

Dat kan anders. De belangrijkste manier is de meest simpele: gaan stemmen bij verkiezingen, bij voorkeur op partijen die andere ideeën hebben over een sociale en rechtvaardige samenleving. Je hoort vaak dat burgers niet meer gaan stemmen, simpelweg omdat ze niet meer geloven dat het anders kan. Dat is jammer, want in het verleden zijn in Nederland heel veel dingen ten goede veranderd, omdat heel veel kiezers dat wilden. Regelmatig zijn er verkiezingen. Stemmen maakt soms wel degelijk een verschil. Al zijn velen erg teleurgesteld in de inzet van politici. Tante Dora heeft regelmatig het gevoel dat tweede kamerleden niet weten dat ze door ons allen betaald worden om het leven in ons land en de wereld voor iedereen beter moeten maken. En niet alleen de zakken van zich zelf en/of de al rijken te laten vullen.

Veranderen

Een andere manier om dingen te veranderen, is het organiseren van allerlei burgerinitiatieven. Ook de Voedselbank is ooit als een klein privé-initiatief begonnen. Als je wilt, kun je in jouw omgeving projecten opzetten, die bij jou in de buurt en bij jou in de straat het verschil maken. Je kunt je als vrijwilliger aansluiten bij bestaande initiatieven, zoals sociale stadslandbouwprojecten en de Voedselbank. Maar je kunt, samen met anderen, misschien ook iets heel nieuws opzetten: vrij van inmenging van de overheid, vrij van dwang en regels, gericht op een nieuwe manier van leven met elkaar. Want samen kunnen we onze weredl veranderen, door bijvoorbeeld bewust alleen ons eigen eten te kopen dat lokaal in de naaste omgeving is verbouwd. Dat is goed voor de boeren en ook voor onze toekomst. En die van onze kinderen!

Invloed

Ook zulke sociale, kleinschalige en duurzame projecten zijn in principe een vorm van politiek bedrijven, al komt er geen politieke partij aan te pas. Want dergelijke projecten hebben wel invloed op de maatschappij, en hoe wij met elkaar samenleven en samenwerken. Daar kun je heel lang over praten en discussiëren. Maar de beste manier is simpelweg om het gewoon te DOEN, en dan maar te kijken waar het schip strandt. Achter de geraniums van de teleurstelling blijven zitten, is geen goede aanpak. De kussens eens flink opschudden en erop uit trekken: dat biedt de beste kans op succes.

LEES MEER:   The Little Free Pantry is ook ooit klein begonnen. En hij bestaat nog steeds:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/the-little-free-pantry-bestaat-nog-steeds/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *