VERZEKER WAT JE NIET KUNT BETALEN
Je kunt je overal tegen verzekeren: tegen brandschade, verkeersschade en tegen medische kosten. Organisatoren van festivals kunnen zich zelfs verzekeren tegen het slechte weer, als hun feest letterlijk in het water valt. Als je weinig geld hebt, heeft het zin om na te denken over de zin van jouw verzekeringen. Aan welke verzekering heb je wel wat, en aan welke niet?
Als vuistregel geldt: verzeker wat je niet kunt betalen. Als je met jouw fiets een ongeluk veroorzaakt met veel blikschade, dan is het goed als je bijvoorbeeld een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) hebt. Zulke akkefietjes kunnen gemakkelijk in de honderden euro’s lopen. En die heb je niet, als je van een uitkering moet rondkomen. Dan heeft het zin om die paar tientjes premie per jaar toch maar uit te geven. Hier nog een aantal voorbeelden van zaken die je beter kunt verzekeren, als je jezelf niet financieel wilt ruïneren:
• Net als een WA-verzekering kun je maar beter een inboedelverzekering hebben. Reken maar uit: als je flatje uitbrandt dan heb je allemaal nieuwe meubelen nodig, plus een wasmachine, een fornuis, enzovoort enzovoort. Zelfs als je alles bij de Kringloop zou kopen, dan ben je nog honderden euro’s kwijt. Die heb je niet.
• Als je een kunstgebit hebt, dan hoef je geen aanvullende tandartsverzekering te nemen. Maar als je tandjes nog redelijk goed zijn en de tandarts nog veel voor je kan betekenen, dan is het extra bijverzekeren een optie. Een kroon of een brug kosten je al gauw (veel) meer dan duizend euro. Dat geld heb je niet. Maar of de meeste aanvullende verzekeringen voor tandartskosten zinvol zijn, is de vraag. Dus reken alles eens goed door voor je zoiets afsluit.
• Als je in de bijstand zit, heeft het daarentegen weinig zin om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Via de sociale dienst in jouw gemeente kun je als minima gratis gebruik maken van de diensten van een advocaat, bijvoorbeeld als je met de gemeente hooglopende ruzie hebt over uitbetalingen. Zo’n verwijzing is snel geregeld, en de maatschappelijk werker helpt je erbij. Wie aangesloten is bij een vakbond krijgt rechtsbijstand van een vakbondsjurist, als hij of zij ruzie heeft met de werkgever. Daar betaal je voor met je contributie.
• Als je een nieuwe fiets kan of mag aanschaffen, dan kun je die soms een jaar of twee na aankoop verzekeren tegen diefstal. Die verzekering kost meestal maar een paar tientjes per jaar. Na diefstal weer een nieuwe fiets kopen kost veel meer. Eventueel kun je na een eerste termijn stoppen met de verzekering, als de mooiïgheid een beetje van je fiets is, en je verwacht dat het dievengilde nu wel met z’n tengels van je karretje afblijft. Zorg wel dat je fiets altijd goed op slot staat. De verzekering zal ook altijd van je verlangen dat je hun na diefstal de sleutel van het goedgekeurde slot kunt overhandigen. Als bewijs dat je ‘m op slot hebt gezet. Anders heb je pech gehad.
Verzekeringen kunnen erin hakken, maar schade of ziektekosten nog meer. Maak zelf een afweging van de risico’s van niet verzekeren. Met als vuistregel: verzeker datgene wat je niet kan betalen. Wat je zo kunt ophoesten, hoef je niet te verzekeren.
LEES MEER: Brand voorkomen werkt beter dan de beste brandverzekering:
NA HET OPLADEN UIT HET STOPCONTACT