VOEDSEL IS LANGER HOUDBAAR DAN JE DENKT

Soms zijn er tips, die je niet vaak genoeg kunt herhalen, omdat de besparingen over een jaar gerekend enorm kunnen zijn. Zoals de tip om niet teveel te letten op de houdbaarheidsdatum op voedingsmiddelen. Hier komt ‘ie nog een keer:

Op veel verpakte levensmiddelen staat een houdbaarheidsdatum. ‘Ten minste houdbaar tot …’, en als het product gekoeld moet worden, vaak gevolgd door de maximumtemperatuur waarop de koelkast moet zijn ingesteld. Die houdbaarheidsdatum wil niets anders zeggen, dan dat de producent van het product en de winkelier die het verkoopt garanderen dat er, mits op de aangegeven temperatuur is gekoeld, niets mis MAG zijn met het product. Als dat wel zo is, zijn de producent en de verkoper wettelijk aansprakelijk, bijvoorbeeld als jij ziek wordt van het product.

Risico

Daarom worden levensmiddelen die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum zitten, ook uit het vak gehaald en afgeprijsd, aan de Voedselbank aangeboden, of zelfs vernietigd. Geen enkele winkelier wil het risico lopen dat iemand ziek wordt van de zalm of het slaatje die in zijn winkel liggen. Tot de houdbaarheidsdatum is hij juridisch ingedekt, daarna niet meer. Zo simpel ligt het.

Dat wil niet zeggen dat het eten ineens oneetbaar geworden is. Het wil alleen zeggen, dat als de consument het voedsel na de houdbaarheidsdatum gebruikt, of het voedsel bij een hogere temperatuur heeft bewaard, de producent en de winkelier niet aansprakelijk kunnen worden gesteld. Meestal is er niets aan de hand met het eten, want de veiligheidsmarges zijn ruim gesteld. Er staat zelfs een houdbaarheidsdatum op producten die in principe oneindig kunnen worden bewaard, zoals pasta en zelfs op zout.

‘Mooi’

In sommige gevallen wordt een product minder ‘mooi’, als je het lang bewaard. Het verkleurt misschien wat. Maar dat gebeurt ook met de levensmiddelen die mensen in weckflessen houdbaar maken. Die kun je gerust ook na jaren nog eten, maar misschien zijn de sperzieboontjes een beetje verbleekt, en niet meer zo knapperig. Maar de boontjes zijn in principe nog prima te eten.

Koop dus gerust iets dat tegen de houdbaarheidsdatum aanzit, zeker als het is afgeprijsd. En gooi niet meteen iets weg, als je constateert dat etenswaar in jouw voorraadskast ‘over de datum’ is. Gebruik je ogen, je neus, of proef het desnoods voorzichtig. Ruikt het ranzig of zuur? Ziet het er smerig uit? En smaakt de ketchup gewoon niet meer goed? Gooi het dan weg. Als er niets mee aan de hand lijkt, dan kun je het meestal gewoon eten.

Vuistregel

Je kunt als vuistregel hanteren: als het er nog goed uitziet, als het normaal ruikt, en als het nog smaakt zoals het moet smaken, dan kun je het eten. Zelfs als de houdbaarheidsdatum al een jaar verstreken is. Als het deksel van een blik of pot bol staat, dan kun je het product ook beter weggooien. Maar gooi niet te snel weg. Het bespaart je veel goed eten, en daarmee veel goed geld.

LEES MEER:   Groenten uit pot of blik zijn zeker geen tweede keuze:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/een-loflied-op-groenten-uit-pot-of-blik/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. johmar schreef:

    Mijn moeder weckte vroeger alle groentes en fruit . Nooit zette ze ergens een datum op. Zolang de pot goed gesloten was werd de groente gewoon gegeten. Was er iets mis mee, dan ruik je het wel, zei mijn moeder en bij twijfel nam ze er een klein hapje van. We zijn als gezin nog nooit ergens ziek van geworden en omdat mijn vader altijd veel te veel in de moestuin kweekte stonden sommige potten jaren in de kelder. Zelf kijk ik zelden of iets uit mijn voorraadkast over datum is. Ik gebruik net als moeder mijn gezonde verstand, ziet het er goed uit, ruikt het goed en smaakt het goed dan eet ik het gewoon op. Bij kruiden gaat na lange tijd de smaak misschien wat achteruit , maar dan gebruik ik er gewoon iets meer van. En net als vroeger bij mijn ouders is er nog nooit iemand ziek geworden omdat eten over de datum was.