VOOR NEP HERFSTBLADEREN MOET JE VEEL GELD BETALEN

Ze zijn er weer: de decoratiespullen waarmee jij de herfst in huis kunt halen. Let wel: niet de echte herfst, maar een speelgoedversie ervan. Dus, om een folder te citeren: ‘Herfst decotak, diverse kleuren, 70 cm voor € 0,72’. Of een beeldje van een egel (net echt) met een slaperig snuitje, alsof je ‘m in zijn winterslaap hebt wakkergemaakt. De meteorologische herfst is amper begonnen, of de goedkope warenhuizen liggen weer vol met herfstspullen. Heel veel herfstspullen.

Dat is al jaren zo: als er een nieuw jaargetijde aanbreekt, kun je in de winkel de bijpassende versiering voor in het huis kopen. Alles in China gemaakt, alles van plastic, polystone en ijzerdraad, en vooral heel ‘gezellig’. Gezellig, zo’n herfsttak waarvan de bladeren niet vies zijn en niet op de grond vallen. Aardig, die bloesemtakken met plastic appelbloesem, die over een half jaar de lente aankondigen. En wie wil er in zijn fantasie nu niet in zo’n gezellig ingesneeuwd winterdorpje wonen, knus op de schoorsteenmantel, met een warme beker chocolademelk en een speculaasje.

Opnieuw

Elk jaar opnieuw kopen mensen nieuwe spulletjes om bijvoorbeeld de herfst in huis te halen. Het is een miljoenenbusiness. De herfsttakken en egeltjes gooien ze aan het eind van de herfst meestal weer weg, vaak ook omdat de goedkope materialen zijn verstoft en verbleekt, en er niet meer uit zien. Volgend jaar weer wat nieuws, dat weten de fabrikanten en handelaren ook.

Eigenlijk zonde van je geld. Wacht nog even een aantal weken, en de herfsttakken zijn gratis en voor niets te vinden in de natuur, tijdens een frisse herfstwandeling door het bos, compleet met echte eikels en echte kastanjes. Zulke ‘wilde’ herfstdecoratie is kosteloos, daadwerkelijk levensecht, en kan na gebruik in de groencontainer worden gerecycled.

Kom op: koop geen herfstdecoraties meer, zelfs niet voor 72 cent! Verzamel ze zelf. Duizend keer leuker dan een namaaktak, ‘Made in China’.

LEES MEER:   Hollandse herfst? Die kun je eten:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/hollandse-herfst/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Marie schreef:

  Wat is er mooier dan van klimop een krans te draaien er een paar echte trosjes bessen tussen te steken en een paar hortentiabloemen die nu zo mooi indrogen. Voor het kleurtje een paar kleine plastic kokertjes waar een beetje water in kan. met een gele bloem er in. Klaar voor niets, natuurlijk en zo MOOI!!!

 2. johmar schreef:

  Die goedkope decoraties die meestal na een tijdje weer weggegooid worden , daar word ik dan meestal best wel weer blij van, dan liggen ze voor heel weinig bij de kringloop. Met een beetje fantasie en soms met een busje verf maak ik er wat leuks van het zij voor in huis , hetzij als leuk hoekje in de achtertuin.

 3. Tante An schreef:

  Heel leuk, herfststukjes maken met takjes, bladeren en boomvruchten uit de natuur, maar realiseer je wel dat dat niet persé goedkoper hoeft te zijn dan nep herfstspullen uit de winkel.
  Je kan namelijk een fikse boete krijgen als je ‘ betrapt’ wordt met een tas vol spullen uit het bos, omdat dit wettelijk verboden is en beschouwd wordt als diefstal uit de natuur.
  Mijn persoonlijke mening hier over doet niet zo veel ter zake, maar zelf ben ik vorig jaar berispt omdat ik een stukje had gepubliceerd over het plukken van wilde bramen om er jam van te maken. Ook het plukken van bramen is verboden bij de wet en kan je een fikse boete opleveren. Dit kan per gemeente overigens wel verschillen. De ene gemeente is soepeler in het toepassen van de wet dan de andere.
  Oppassen dus met publiceren. Jammer maar helaas. Misschien is nep toch nog niet zo’n rare optie, hoe millieuonvriendelijk ook.