VOOR VEEL ARME KINDEREN IS JANUARI EEN VERLOSSING

Ja, de aanloop naar Kerstmis is nu echt losgebarsten! Wie geen Nee/Nee-sticker op zijn brievenbus heeft geplakt, tilt zich een breuk bij het van de mat oprapen van de reclamefolders. Folders voor luxe sieraden en kleding, folders voor vuurwerk en vooral: folders met heel veel luxe eten.

Dit jaar voor het eerst heel algemeen: je kerstmenu online bestellen bij de bestelservice van de grote supermarkten. Zo krijg je gegarandeerd je wildragout van hert, je stoofperen in rode wijnsaus en je aardappelpartjes met rozemarijn op tijd in huis, vaak al half klaargemaakt en ‘dagvers bereid door topkoks’. Die service mag wat kosten. Een litertje simpele tomatensoep kost bijna zes euro, en de voorgegaarde boeuf bourguignon bijna achttien euro. Om maar alvast een beginnetje te maken.

Achter de rug

Sommige economische analisten beweren dat de crisis nu toch echt achter de rug is. Als je al die besteldiensten voor Kerst bekijkt, dan zou je het bijna geloven. Maar niet in alle gezinnen in ons land is het feest. Uit recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek leven er in ons land 320.000 kinderen in armoede, waarvan 125.000 al een aantal jaren. In een gezin met twee kinderen op bijstandsniveau blijft na aftrek van de vaste lasten en de kosten van het huishouden nog vijf euro over voor cadeautjes, sporten en uitgaan. Dat zijn cijfers van het Nibud.

Je mag er dus vanuit gaan dat honderdduizenden kinderen in ons land weinig of niets in hun schoen hebben gekregen, een weekje geleden. Dat is vervelend, als je dat de volgende dag in het kringgesprek moet toegeven aan je klasgenootjes. Dat doet wat met je, als kind. En als straks de kerstcadeautjes, de kerstboom en het kerstdiner ter sprake komen, zegt het kind helemaal niks meer. Hopelijk heeft zijn moeder wel genoeg geld gehad (desnoods als aalmoes), dat het een paar winterschoenen heeft gekregen. Er zijn ook genoeg arme kinderen die in zomerkleren en op zomerschoenen door de sneeuw naar school moeten.

Die kinderen hebben niet allemaal luie en onverantwoordelijke ouders. Zes op de tien arme kinderen hebben één of twee werkende ouders, die echter niet genoeg verdienen. Ze groeien op in een omgeving waar je ziek, mismoedig en boos van wordt. Geen goeie start in een fijne en zorgeloze toekomst.

Tweedeling

Als er een periode is, waarin de tweedeling in ons land goed zichtbaar is, dan is het in de laatste maand van het jaar. Terwijl in het ene gezin de lamscarpaccio en de hertenbiefstuk worden besteld, zitten kinderen in andere gezinnen met smart te wachten op januari. Januari, als alles weer ‘gewoon’ is, en de overdadige weelde van de ander niet meer zo plompverloren onder je neus wordt geduwd. Als je niet uitgebreid ‘dankjewel’ meer hoeft te zeggen voor goedbedoelde maar armzalige aalmoezen, die jouw armoede er nog eens extra inwrijven.

Je zou, uit solidariteit met alle arme kinderen, het opgejutte kerstgebeuren en de overdreven diners soms wel willen overslaan. Dat helpt de kinderen niet direct. Maar voor je gevoel heb je de kloof in ieder geval met Kerst een beetje gedicht.

Dora spaarzaam kerstdiner 2

LEES MEER:   Armoede? Schaam je er niet voor:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/schaam-je-nergens-voor/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ineke schreef:

    Zo vreselijk dat overdreven kerstgebeuren, als volwassene kun je het onderscheid wel maken dat het echt niet normaal is en steeds erger wordt. Voor kinderen ligt het inderdaad heel anders als je vriendje een playstation krijgt, of een ander overdadig cadeau, en jij niets of iets heel kleins. Ik hoop dat ieder kind toch wat gegund was met Sinterklaas. Ik zou pleiten voor een cadeautjesbank waar de ‘rijke’ kinderen hun nog mooie maar niet meer gebruikt speelgoed in kunnen leveren voor de kinderen die het wat minder hebben. Meteen ook een stukje bewustzijn voor kinderen die het wel heel goed hebben.