VOORAF JE UITGAVEN BEREKENEN, VOORDAT JE DE SUPERMARKT BINNENSTAPT

Vandaag een thema uit de hogere bespaarkunde: het van tevoren plannen van je uitgaven aan dagelijkse boodschappen. Wij van tante Dora wijzen er regelmatig op: het is verstandig is om met een boodschappenlijstje te gaan winkelen, en niet (teveel) af te wijken van dat lijstje. Je kunt ook verder gaan, en van tevoren schatten hoeveel je ongeveer gaat uitgeven. Eerst rekenen voorkomt dat je aan de kassa wordt verrast.

Vooraf je uitgaven berekenen is niet gemakkelijk. Je moet enig inzicht hebben in de prijzen in de supermarkt, en je kunt je gemakkelijk verrekenen. Het belangrijkste voordeel van het van tevoren inschatten van je uitgaven is misschien wel, dat je thuis aan de keukentafel al bepaalde dure producten kunt schrappen van je lijstje, of vervangen door goedkopere. De eerste schifting kun je al thuis maken, bij voorkeur aan de hand van de supermarktfoldertjes of de aanbiedingen op het internet. Voordelige aanbiedingen kun je als een leidraad gebruiken voor je inkopen. Hoe meer aanbiedingen je koopt, hoe meer je bespaart.

Dure fles

Combineer aanbiedingen en vul ze aan met artikelen die niet in de aanbieding zijn. Zeker als je folders gebruikt, is het gemakkelijker om van tevoren jouw uitgaven te berekenen. De (lage) prijzen staan er immers bij. Kijk of het geschatte totaalbedrag van je geplande boodschappen hoog of laag is. Heb je de afgelopen week al meer dan normaal uitgegeven? Als dat zo is, is het dan misschien verstandig om even te wachten met de aanschaf van die dure fles olijfolie? Of kun je het vlees vervangen door goedkope diepvriesvis? Je neemt al beslissingen over jouw bestedingen, voordat je over de drempel van de winkel bent gestapt.

Wat je maakt, is eigenlijk een boodschappenlijstje met de prijzen er al achter geschreven. Je weet thuis al vrij nauwkeurig wat je in totaal gaat uitgeven. Dat is ook handig als je portemonnee aan het einde van de maand leeg raakt. Dan moet je de uitgaven nog strenger in de hand houden. Nogmaals: door berekeningen vooraf krijg je geen onaangename verrassingen aan de kassa, gevolgd door het beschaamd moeten terugleggen van boodschappen, terwijl iedereen meewarig naar je kijkt.

Grofweg

Probeer tijdens het winkelen de prijzen in je hoofd bij elkaar op te tellen, of doe het desnoods op een stukje papier, een telmachine of op je telefoontje. Doe het grofweg en let niet op een duppie meer of minder, maar houd de prijzen bij van de spullen die je in je winkelwagentje legt. Als het goed is, komt dat bedrag aan het eind ruwweg overeen met het bedrag dat je thuis van tevoren hebt uitgerekend. Zo niet, dan moet je ter plekke besluiten of je misschien spullen teruglegt in het rek, voordat je bij de kassa aankomt.

Rekenen is een heel belangrijk middel om te besparen. Als je weet wat je ongeveer gaat uitgeven voordat je de supermarkt binnenstapt, dan is het gemakkelijker om niet teveel uit te geven. En als je niet zo goed bent in hoofdrekenen, dan kun je letterlijk voor een paar euro vast wel een telmachientje kopen. Die investering heb je er razendsnel uit.

En vergeet niet dat voor sommigen onder ons een mondkapje nog steeds noodzakelijk blijft en houdt dus in een winkel nog steeds voldoende afstand. En wordt niet boos als mensen dat raar of dom vinden!

LEES MEER: Wie kan rekenen, laat het gratis proefhapje niet staan:

WIE KAN REKENEN, LAAT HET GRATIS PROEFHAPJE NIET STAAN

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. nicole schreef:

    Ik denk dat dit zeker een goede methode is om minder uit te geven en niet te vallen voor impulsaankopen!

  2. anoniem schreef:

    Dan is het erg handig om je boodschappen te scannen. Je weet dan precies waar je aan toe bent.