VRAAG ALTIJD EEN KASSABONNETJE

Zeg altijd volmondig ja!, als de caissière vraagt of je na het afrekenen een bonnetje wil. Zo’n kassabon is geen lastig ding, maar een onschatbare bron van informatie en een grote hulp bij het besparen. Hier drie redenen, waarom een kassabon een goede zaak is:

Dora kassabon

  • ‘Zonder bon wordt niet geruild’ stond er vroeger vaak op je kassabon. De bon is het bewijs dat jij het product gekocht hebt. Dat betekent dat, als je bij thuiskomst merkt dat het product niet goed is, je de verkoper daarop kunt aanspreken. Als de naden van je jas niet goed zijn gestikt en loslaten, als drie van de sinaasappels in je netje beschimmeld blijken te zijn, of als de melk al dagen over de datum is: ga ermee terug. Alleen met een bonnetje als bewijs maak je een kans.
  • Het komt regelmatig voor dat aanbiedingen of kortingen in supermarkten niet goed ‘in het systeem zijn gezet’. Met andere woorden: de kassa rekent de gewone, en niet de verlaagde prijs die in de folder staat. Kijk daarom meteen of de prijzen op de kassabon kloppen met de prijzen die jij in je hoofd had, en die in de folder stonden. Doe die controle direct, voordat je de winkel verlaat, dat scheelt je naderhand heen en weer geloop. Ga naar de klantenbalie en reclameer. Soms kan dat euro’s schelen, op één enkel kassabonnetje.
  • Zeker als je meer winkels bezoekt, kun je het overzicht over je uitgaven verliezen. Stop de bonnetjes in je broekzak of in je portemonnee, en kijk er thuis nog eens naar. Schrijf de uitgaven desnoods in jouw kasboekje, dat je dagelijks bijhoudt. Zijn de uitgaven hoog? Geef morgen dan minder uit. Vooral in een netjes bijgehouden uitgavenboekje zie je snel patronen ontstaan. Wie patronen ziet, kan ze ook veranderen. Wie ziet dat hij of zij veel uitgeeft aan nieuwe kleding, kan die uitgaven eventueel bewust omlaag brengen. Het kassabonnetje is dus ook een soort papieren geweten van jouw uitgavenpatroon. Dat kan confronterend zijn, maar ook heel heilzaam.

kassabon + link

Zo’n simpel stukje papier maakt van jou als consument een goed geïnformeerde consument die, met het bonnetje in zijn hand, zijn recht kan halen. En daarmee zijn teveel betaalde geld. Zeg maar ja!, tegen het kassabonnetje.

LEES MEER:   Wie wil besparen, moet ook wel een beetje kunnen rekenen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/je-moet-wel-een-beetje-kunnen-rekenen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Els Hengstmengel schreef:

    En thuis alle bonnen in een envelop, elke maand een nieuwe. Die bewaar ik ongeveer een jaar. Komt soms van pas.