VRAAG DE DOKTER EN VERZEKERAAR VAN TEVOREN WAT DE BEHANDELING KOST

Er zijn partijen in ons Haagse parlement, die de marktwerking in de zorg nog niet ver genoeg vinden gaan. Laat de zorg vooral over aan managers, die voor een zo klein mogelijk bedrag zoveel mogelijk zorg kunnen bieden, vinden zij. Dan kunnen wij als burgers de meest goedkope optie kiezen, en blijft de gezondheidszorg betaalbaar. Zo is iedereen blij, wordt geredeneerd.

Helaas werkt het in de praktijk niet zo. Zorgverzekeraars zijn nu al zo machtig, dat ze artsen en apotheken kunnen voorschrijven welk medicijn er moet worden verstrekt. Als het helpt, maar in de ogen van de verzekeraar te duur is, dan krijg je het niet. Dan neem je maar genoegen met een goedkoper middel, desnoods van een andere medicijnfabrikant. In een aantal gevallen mag je best zelf kiezen, alleen is het niet gegarandeerd dat de verzekeraar het vergoedt.

Mondig

Deze situatie heeft er inmiddels toe geleid, dat mondige patiënten de te verwachten kosten van een behandeling vooraf bespreken met de behandelende arts of specialist. De artsen hebben daar (begrijpelijk) niet altijd zin in, maar geven vaak wel antwoord, mede omdat het ook hen aangaat. Veel artsen balen namelijk net zo hard van de rompslomp die met de marktwerking gepaard gaat, als hun patiënten.

Ondanks de sympathie van de artsen blijft het een goed idee om, voorafgaande aan een onderzoek of een operatie, aan de zorgverzekeraar te vragen of de behandeling vergoed wordt. Zelfs als je denkt dat het vragen naar de bekende weg is, is het verstandig om toch te vragen. Liever één keer teveel gevraagd, dan achteraf met een gepeperde rekening zitten. Zorg is helaas een politieke kwestie geworden. Dan is het goed om als patiënt je mond open te doen en, net als de Haagse politici, te onderhandelen over je behandeling. Vragen en praten kan soms veel geld schelen.

LEES MEER:   Je kunt ook flink besparen door goed gezond te blijven (en daar kun je zelf veel aan doen):

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/bespaar-door-een-goede-gezondheid/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Birgit schreef:

    Ik ben het helemaal met je eens! Op zorg moet niet gekort worden en al helemaal geen marktwerking in voor komen. Hiermee maak je het onbetaalbaar om nog goede zorg te bieden.