VRAAG HULP AAN DE EXPERTS

Heel veel mensen die afhankelijk zijn van een uitkering of van een klein pensioentje, of die als kleine zelfstandige weinig verdienen, lopen tegen muren op. Muren van slecht functionerende websites, niet helpende helpdesks en onbegrijpelijke formulieren. Je krijgt er niet alleen een punthoofd van. Het gevaar is ook groot dat je dingen verkeerd aanpakt, en financieel en administratief in de problemen komt.

Zo kun je de informatie van de Belastingtelefoon vaak niet vertrouwen, en word je door helpdesk-medewerkers telefonisch van het kastje naar de muur gestuurd. Bij veel instellingen en gemeenten klopt de administratie niet, wat jou soms veel geld kan schelen. Bovendien vinden die instellingen en gemeenten dat de fout bij jou ligt, en niet bij hen. Hoe kom je daar in hemelsnaam weer zonder kleerscheuren uit?

Dienst

We zeggen het wel eens vaker, maar we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: vraag hulp aan de experts! Alle gemeenten hebben mensen in dienst die jou kunnen helpen. Vroeger heette zoiets de sociale dienst, tegenwoordig is de naam van de instelling die jou kan helpen per gemeente verschillend. Maar de werkwijze niet: op het spreekuur of via een afspraak kun je in contact komen met maatschappelijk werkers die elke dag mensen zoals jij helpen.

Deze hulpverleners kunnen je kort en bondig, en in gewoon Nederlands vertellen hoe je tot een oplossing kunt komen. Meestal geven ze je direct hulp, bijvoorbeeld door voor jou razendsnel een moeilijk formulier in te vullen, waar jij een halve morgen mee bezig bent, alleen om het formulier aan te vragen. Veel formulieren hebben zij kant en klaar liggen of op hun computer staan. Even een handtekening zetten, en de oplossing van het probleem kan beginnen.

Oplossing

Ook als je later een afwijzing krijgt, of als instanties moeilijk blíjven doen, kun je ze om hulp vragen. Natuurlijk zijn geld- en belastingproblemen vervelend, en zelfs de experts van het maatschappelijk werk kunnen geen wonderen verrichten. Maar vaak weten ze wel een oplossing, uiteindelijk. En door elk vooruitzicht op een oplossing kun jij weer beter slapen.

Vraag bij de gemeente waar je moet wezen, kijk op de website van de gemeente, vraag na bij het buurtcentrum bij jou in de wijk, of vraag de helpende handen van bijvoorbeeld de Voedselbank. Zo’n simpele vraag als: ‘bij wie moet ik wezen?’, kan het begin zijn van een oplossing. Blijf niet angstig doormodderen, maar vraag hulp aan de experts.

LEES MEER: Met een beetje hulp houd je misschien geld over. Dat is best handig, want in 2019 wordt alles duurder:

ALLES WORDT DUURDER IN 2019

Dit vind je misschien ook leuk...