VRAAG/GEEF EEN CADEAUKAART VAN JOUW SUPERMARKT

Je hebt cadeaubonnen of cadeaukaarten in veel verschillende vormen. De meeste mensen kennen de boekenbon, of de geschenkbon van de drankenwinkel. Sinds een aantal jaren komen er ook steeds meer supermarkten, waar je aan de servicebalie een cadeaukaart kunt kopen, die je in die supermarkt kunt besteden. Zo’n kaart is in feite een chipkaart zonder pincode, die je als een elektronische portemonnee kunt gebruiken.

dora-jumbo-cadeaukaart

Een cadeaukaart van een supermarkt is onder alle omstandigheden een handig cadeau, zeker ook voor de ontvanger. Als je elk dubbeltje moet omdraaien, dan is zo’n chipknip een hele steun bij het afrekenen van je dagelijkse boodschappen. Als je wat meer geld te besteden hebt, dan kun je een cadeaukaart goed gebruiken voor extraatjes. Bijvoorbeeld om een extra lekker (en duur) flesje wijn te kopen, of een bakje Hollandse garnalen, of een supermalse biefstuk die je anders niet zou aanschaffen.

Genoeg saldo

Bij het afrekenen laat je de kaart scannen door de caissière. Als er genoeg saldo op de kaart staat, dan hoef je niets bij te betalen. Uiteraard wordt het oude saldo verminderd met het bedrag van je aankopen. Wat er aan nieuw saldo overblijft, kun je een volgende keer besteden. Als er minder saldo op de kaart staat dan je moet betalen, dan moet je bijleggen, min het saldo dat nog op de kaart stond.

Aan de hand van een aantal vragen, stellen we je de supermarkt cadeaukaart nader voor:

  • Bij welke supermarkten kun je een cadeaukaart kopen?   Niet alle supermarkten hebben een cadeaukaart. Tijdens ons eigen Dora-onderzoek ontdekten we dat Jumbo, Emté, Albert Heijn, Spar, Plus en Dirk van den Broek er in ieder geval wel een hebben.
  • Welk bedrag kun je op de kaart laten zetten?   Bij de meeste supermarkten gaat het om bedragen tussen € 5 en € 150. Alleen bij Emté is het maximale bedrag een tientje.
  • Hoe lang kun je het bedrag besteden?   De cadeaukaarten van onder andere Jumbo en Spar zijn onbeperkt geldig, Albert Heijn hanteert een royale termijn van drie jaar. Dus ook als je niet het hele saldo hebt gebruikt, kun je binnen de termijn het overgebleven bedrag opgebruiken. Dirk van den Broek heeft een extra service: je kunt de kaart tussentijds laten opwaarderen, dus: opnieuw opladen en zo meer keren gebruiken. Daardoor wordt de kaart nog meer een soort chipknip. Handig, als je je oude moeder, die van haar AOW en een klein pensioentje moet leven, met zo’n kaart wilt helpen om haar boodschappen te betalen. Af en toe opladen, en ze kan weer verder. Het geld raakt nooit zoek, je hoeft geen pincode te onthouden, en alles is aangenaam anoniem.

dora-supermarkt

  • Kun je de kaart alleen bij de supermarkt besteden die hem uitgeeft? Ja, dat is een nadeel, inderdaad. Als je een dergelijke kaart geeft, let er dan wel op dat er een filiaal van de supermarkt in de buurt is van de ontvanger. Meestal weet je dat wel, als je regelmatig bij elkaar op visite komt. En anders check je even op internet.
  • Hoe kun je weten wat het (resterende) saldo van je kaart is?  De meeste supermarkten hebben op hun site een mogelijkheid om het saldo te checken. Dat is het voordeel van zulke elektronische kaarten: alles wordt op een centrale computer bijgehouden. Behalve jouw naam en jouw gegevens, uiteraard. Dat is fijn, als je aan je privacy hecht.
  • Is zo’n kaart niet een saai cadeau?   Zeker ontvangers die weinig geld te besteden hebben, zal het zo een biet wezen, of er een feestelijke strik om zit. Toch doen de meeste supermarkten hun best om er iets leuks van te maken, met leuke envelopjes in vrolijke kleuren. Bij Dirk van den Broek kun je zelfs je eigen kaart ontwerpen, voor een heel persoonlijke touch. De meeste ontvangers zullen gauw beseffen, dat zo’n simpele plastic kaart eigenlijk een hele grote mand met lekkere en nuttige producten is. Het is niet voor niets dat steeds meer bedrijven een supermarkt cadeaukaart in hun kerstpakket stoppen.

Financieel zetje

Kortom: een cadeaukaart van de plaatselijke supermarkt is een leuk cadeau om te geven, en zeker om te krijgen. Als je wel een financieel zetje kunt gebruiken, is het misschien wel zo eerlijk, als je een dergelijke kaart maar gewoon op je verlanglijstje zet. Bovendien is zo’n kaart een discrete manier om af te rekenen, omdat heel veel mensen, ook mensen met een goed salaris, ermee betalen.

Wil je een cadeaukaart geven? Zoek dan op het internet naar informatie over de cadeaukaart van de supermarkt bij jou in de buurt, en in de buurt van de ontvanger. De aanschaf is niet moeilijker dan van een drank- of boekenbon, en het gebruik is supergemakkelijk. Misschien toch een goed idee voor de volgende verjaardag?

verse  boodschappen

 

LEES MEER:   Vraag maar gerust een lekker stuk kaas voor je verjaardag, hoor. Niks mis mee:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/vraag-maar-gerust-een-lekker-stuk-kaas-voor-jouw-verjaardag/

 

Dit vind je misschien ook leuk...