VROEGER WAS EEN LEUKE VERZAMELING MEESTAL GRATIS
Het aanleggen van verzamelingen ligt in de aard van de mens. Rijke mensen verzamelen antieke meubelen en schilderijen, minder rijke mensen verzamelen souvenirlepeltjes of bidprentjes. Je bepaalt zelf, hoeveel geld je aan je verzamelwoede uitgeeft. Maar misschien is het leuk om herinneringen op te halen aan een tijd, waarin vooral kinderen eindeloos verzamelden, zonder een cent uit te geven.
Kinderen zijn gek op verzamelingen. Gekke stenen, plastic dinosaurussen of voetbalplaatjes vullen soms hele kasten in de kinderkamer. Soms is er wat geld mee gemoeid, al is het niet veel. Vijftig jaar geleden waren de kinderverzamelingen meestal geheel en al gratis. Onze oudere neven herinneren zich nog, dat ze nummerborden spaarden. Dan gingen ze een uurtje langs de kant van een drukke autoweg staan, en schreven de cijfer- en lettercombinaties van de nummerborden op. Eerst in het klad, en later netjes met pen uitgewerkt in een mooi schriftje. Het had geen enkel nut, maar het verzamelen alleen al was een leuke bezigheid.
Suikerzakje
De vader van één van de neven zat voor zijn werk veel op de weg. Dan gebruikte hij wel eens ergens een kopje koffie. Een halve eeuw geleden kreeg je de suiker meestal in een suikerzakje met een opdruk van de horecagelegenheid waar het kopje werd geschonken, soms zelfs met een plaatje van het café of restaurant. Vader nam de suikerzakjes mee, die door zoonlief thuis in grote plakboeken werden geplakt.
Wie een sigaren rokende opa had, kon al snel een collectie sigarenbandjes opbouwen. Sigarenbandjes waren vroeger geliefde verzamelobjecten. De fabrikanten speelden daarop in door speciale series uit te geven, vaak rond bepaalde thema’s. Het kostte geen geld, zo’n collectie sigarenbandjes: opa pafte immers wel door, in die tijd. Hij de sigaren, jij de bandjes.
Waarmee we maar willen zeggen: verzamelen hoeft niet altijd duur te zijn. In onze tijd wordt een verzameling sigarenbandjes misschien lastig, en misschien is het niet iets voor volwassenen. Maar er blijven genoeg dingen over die je als volwassene leuk kunt vinden, en die toch weinig of niets kosten. Voorbeelden? Je kunt tijdens wandelingen foto’s maken van gekke knoesten op bomen. Digitale fotografie kost bijna niets, en het plezier van de jacht naar leuke knoesten krijg je er gratis bij. Rare verpakkingsetiketten of leuke ansichtkaarten die anderen jou gestuurd hebben: het kost niets extra. Verzamelen is leuk, en het kan gratis.
LEES MEER: Wie bewaart, heeft wat:
http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/wie-bewaart-heeft-wat/