WAAROM INGEWIKKELD EN DUUR, ALS HET OOK SIMPEL EN GOEDKOOP KAN?

In de jaren zestig en zeventig waren de Verenigde Staten en de voormalige Sovjetunie verwikkeld in een race om de ruimtevaart. Beide landen wilden de eerste zijn: de eerste om een ruimtereis te maken, de eerste om een ruimtewandeling te maken, en de eerste die iemand op de maan zet. Die wedstrijd was best kostbaar, want in de ruimtevaart zijn de oplossingen zelden goedkoop.

dora-ruimtevaart

Zo puzzelden de Amerikanen op een manier om pennen te laten werken in een toestand van gewichtloosheid. Bij gebrek aan zwaartekracht zakt inkt immers niet naar beneden, zelfs niet in een ballpoint. Om de astronauten in staat te stellen om op papier aantekeningen te maken, ontwikkelden Amerikaanse wetenschappers een speciale pen met een vernuftig druksysteem. Daardoor was er in de punt altijd inkt beschikbaar. Deze ruimtepen was natuurlijk erg duur.

Schrijfproblemen

Amerikaanse ruimtevaartdeskundigen vermoedden dat de Russen met dezelfde schrijfproblemen zaten. Maar ze wisten niet hoe zij de uitdaging van de gewichtloosheid hadden opgelost. Op een dag kreeg een Amerikaan de gelegenheid om een ruimtevaartexpert uit de Sovjetunie naar zijn ervaringen te vragen. De Rus moest lachen. Pen? Nee, een pen hadden ze niet uitgevonden. Ze gebruikten gewoon een potlood om te schrijven. Dan had je helemaal geen last van een gebrek aan zwaartekracht.

Wie zich aanwent om in dure oplossingen te denken, vergeet dat het antwoord soms een simpel potlood van een paar stuivers is. Dat geldt ook voor alledaagse dingen. In plaats van een dure keukenmachine kun je ook een mes, een rasp en je handen gebruiken. Kapotte spullen hoef je niet altijd te vervangen. Soms is een tube lijm of een nietje genoeg, om het ding weer aan de praat te krijgen.

Veertje

In één van de Dora-keukens was een veertje in de deur van de magnetron afgebroken. De bevestiging kon niet meer gebruikt worden. De deur kon niet goed dicht, en daardoor werkte de magnetron niet meer. De Neef in kwestie verving het veertje door een simpel huishoudelastiekje. Daardoor doet de oven het weer. Het kan vaak wel simpel en goedkoop. Houd het eenvoudig en bespaar.

Dora gratis pennen 1

LEES MEER:   Met een paperclip kun je soms al heel veel dingen repareren:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/met-een-paperclip-maak-je-alles-heel/

 

Dit vind je misschien ook leuk...