WAT DOE JE ALS JE BENT INGESNEEUWD EN DE ELEKTRICITEIT IS UITGEVALLEN?

Op de Veluwe lag bijna een meter sneeuw, de afgelopen dagen. Best veel, maar ze zijn nog lang niet ingesneeuwd, daar in Putten en Otterlo. Het sneeuwdek kwam nog niet tot het slaapkamerraam op de eerste verdieping. In andere landen is dat wel anders. In Scandinavië en zelfs in Engeland komt het regelmatig voor, dat mensen hun huis niet meer uitkunnen. Bovendien gaat de elektriciteitsvoorziening in die landen vaak via bovengrondse leidingen op palen, die bij een flink ijs- en sneeuwdek afbreken. Reparaties duren soms weken.

dora-ingesneeuwd

Wat doe je, als je huis onder een berg sneeuw verdwenen is, jij er niet meer uit kunt, en de stroom is uitgevallen? Wat doe je zonder wifi en zonder televisie? In Alaska of Canada is dat een normaal gebeuren, maar in Nederland (gelukkig) niet. Je moet er niet aan denken dat de verwarming het niet meer doet, en je niet onder de douche kunt. En dat je eten opraakt. Maar het is wel een leuke gedachtenoefening, om te bedenken hoe je in zo’n situatie in Nederland de tijd doorkomt. Want het kan je inzicht geven in een eenvoudiger en misschien bevredigender manier van leven. Als je jouw iPhone niet meer kunt opladen, wat doe je dan? We doen een aantal suggesties, die je wellicht tot nadenken kunnen stemmen:

dora-sneeuwpop

 • Ga lezen, in zo’n ding met papieren velletjes tussen twee plaatjes karton. Er ligt er vast nog wel eentje ergens in een la.
 • Ga breien en haken! Als het insneeuwen een dag duurt, kun je misschien een pannenlap haken. Als het een week duurt, kom je gemakkelijk op een beddensprei. Een gebreide muts en wanten zijn ook handig bij het sneeuwvrij maken van de stoep, later, als het ergste voorbij is.
 • Terwijl je de noodkachel met houtjes flink opstookt, vergeet er dan niet een pan water en wat groenten en vlees op te zetten. Dan heb je twee vliegen in één klap: warmte en een lekker soepje voor onder de plaid op de bank.
 • Pak je zaklantaren en zoek op de zolder naar die zwarte doos met het Monopoly-spel. Steek een kaars aan en ga aan tafel eens de kapitalist uithangen. Als er geen financieel nieuws meer binnenkomt via radio en televisie, dan moet je zelf voor de economie zorgen.
 • Maak een schaduwspel met z’n allen. Hang een laken op, zet er een kaars achter, en verzin een mooi verhaal dat je met schaduwen uitbeeldt. Een soort wajang-theater, maar dan in de sneeuw. En als de kaarsen opraken en de batterijen van je zaklantaren leeg zijn, kun je ook een hoorspel bedenken. Dat doet het goed in het donker, zeker als het een eng hoorspel is.
 • Maak alle restjes op die je in de voorraadkast hebt liggen. En als die op zijn, graaf dan een tunnel door de sneeuw naar je buren, en vraag hen of ze nog wat te eten hebben. Misschien kunnen jullie samen wat koken? Dat komt de saamhorigheid in de wijk zeer ten goede.

winter

Ingesneeuwd op de Veluwe zonder stroom: is dat niet een leuk thema voor een kerstfilm, die je elk jaar rond deze tijd op de televisie kunt herhalen? Een soort ‘Home alone’, maar dan Nederlands? Dan zorgt tante Dora voor een lekker recept voor soep van restjes, voor alle hoofdrolspelers. Goh, best jammer dat het maar een meter sneeuw was, het afgelopen weekeinde!

LEES MEER:   Een soep van restjes? Zoiets?

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/kliekjes-een-lekker-gerecht/de-restjes-soep-van-tante-dora/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Greet schreef:

  Ik hoop met dat idee van houtjesnoodkachel wel dat men een koolmonoxidemeter in huis heeft, mét werkende batterij. En ventileren, dat is ook hard nodig dan. Slimste is met een kacheltje om de kleinste kamer te verwarmen en niet het hele huis of de huiskamer met open keuken.
  Wie zich echt voorbereid heeft een mogelijkheid om de zonnepanelen ook offgrid te kunnen gebruiken(met een andere aansluiting dus)

 2. Jannie schreef:

  1979 sneeuwstorm. In een klein minidorpje in Friesland woonden we toen. Lytsewierum. Alle sneeuw van de omringende velden waaide het dorp in. Gelukkig viel de stroom niet lang uit, maar bijna een week ingesneeuwd. Sinds die tijd altijd een houtkachel, stormlampen, lampolie en voorraad voor een week in huis. De tijd kom je wel door met sneeuwruimen en koffiedrinken bijelkaar. En met het ruilen van levensmiddelen. En inderdaad die boeken. Bij te verwachten onheil kun je nog wat reserve-accu’s opladen voor de iphone. Die hadden we toen niet en toch overleefd 🙂

 3. Jannie schreef:

  En je moet direct beginnen met sneeuwruimen voor je deur en niet later, want als het hard vriest wordt de sneeuw zo hard als beton en kan je de deur niet meer uit:(

 4. Jannie schreef:

  Zonnepanelen komen ook onder de sneeuw, en dan het dak op is geen goed idee

 5. Jannie schreef:

  Een mobiel zonnepaneeltje voor de iphone zoals in kampeerwinkels te krijgen is, is wel een goed idee