WAT ER OOK GEBEURT: BLIJF POSITIEF!

Als je moeilijk kunt rondkomen, als er zich rekeningen opstapelen die je eigenlijk niet kunt betalen, en als alles tegelijk op je kop dreigt te vallen, dan wil je weleens angstig wakkerschrikken, midden in de nacht. Het leven van de gemiddelde Nederlandse arme is een aaneenschakeling van stress en zorgen. Laat je niet gek maken! Als je in paniek raakt, wordt alles alleen maar erger. Concentreer je, en los de problemen op, één voor één.

Dora glimlach

Misschien helpt het, als je je de volgende dingen realiseert:

  • Je leeft nog!   Wie leeft kan oplossingen bedenken. Maar ook: wie leeft kan lichtpuntjes zien en, al is het misschien af en toe, genieten van het leven. Omdat je leeft, doe je ertoe.
  • Er zijn veel mensen die het zelfde doormaken.   Jij bent niet de enige die het moeilijk heeft. Er komen er steeds meer bij zoals jij. Dat is vervelend, maar het zorgt er in ieder geval voor, dat je je nergens voor hoeft te schamen.
  • Er zijn mensen en instellingen die jou kunnen helpen.   Vraag eens na bij jouw gemeente, als je er zelf niet meer uitkomt. Het is echt een grote opluchting en verlichting, als je samen met een expert naar een oplossing kunt zoeken.
  • Er is ALTIJD een oplossing!   Niet twijfelen, echt: je komt er uit. Vooral als je hulp vraagt van mensen die weten hoe je het moet doen, kom je er uit. Gegarandeerd.
  • Over een jaar lach je erom.   Nu zit je er tot over je oren in, maar over een jaar kijk je op deze moeilijke periode terug en denkt: dat heb ik goed opgelost. Dan lach je niet alleen, maar voel je je ook trots.
  • Het kan alleen maar beter gaan. Als het je slecht gaat, dan kan het alleen maar beter gaan. Dan moet je wel hulp halen, en blijven proberen om een oplossing te vinden, hoe moeilijk die ook lijkt. Niet afwachten en je kop in het zand steken: vraag hulp, houd vol en geef niet op!

 

Klein pensioentje

Veel mensen die van een uitkering, van een klein pensioentje of van een mager ZZP-inkomen moeten rondkomen, krijgen een hartverzakking van elke rekening die op de deurmat ploft. Er is vaak weinig aan te doen. Maar je bent niet hulpeloos om de zaakjes op te lossen. ‘Je hebt een Hollandse mond’, zei tante Dora vroeger altijd. Daarmee bedoelde ze: als je iets wilt weten, vraag het dan. Wie vraagt, wordt geholpen.

Wij willen eraan toevoegen: blijf genieten van de mooie dingen. Als je het even niet meer ziet zitten, maak dan een wandeling in het park of langs het strand. Geniet van de natuur, van de wolken en desnoods van de regen. Beweeg, eet goed, en probeer goed te slapen, zodat je fit en uitgerust bent. Probeer de dingen positief te zien, en geloof in de toekomst. Kom op, je kunt het! Succes!

dora positief 2

LEES MEER:   En vooral: schaam je nergens voor!

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/schaam-je-nergens-voor/

 

Dit vind je misschien ook leuk...