WAT KOOP JE VOOR TIEN EURO?

TANTE DORA

Vandaag is het de Werelddag van verzet tegen armoede. Wat is armoede? Voor sommigen is het al armoede als er slechts één auto voor de deur staat. Voor anderen bestaat rijkdom uit een warme maaltijd per dag. Rijkdom of armoede is dikwijls een kwestie van mentaliteit. Er zijn ook mensen die niets hebben, en die toch erg gelukkig zijn. Omdat ze een fijne familie hebben, omdat ze goed gezond zijn, of omdat het leven voor hen elke dag weer verrassend is.

Dora tien euro

Kun je rijkdom of armoede ook in getallen uitdrukken? Misschien moeten wij van tante Dora eens een poging wagen? Laten we ons bijvoorbeeld eens afvragen wat je met tien euro allemaal kunt doen. Wat kun je kopen, als je slechts een tientje in je portemonnee hebt? Hier een greep:

  • Een redelijke volwassenenspijkerbroek, die bij Zeeman al jaren iets minder dan een tientje kost. Het is geen hippe broek, maar hij doet wat een spijkerboek doen moet, en is bijna helemaal van katoen.
  • Vijf warme maaltijden voor één persoon, bijna een hele week, twee keer opscheppen, met in bescheiden mate vlees of vis, inclusief de twee ons groenten die we dagelijks nodig hebben.
  • Zeven geinige prentbriefkaarten, zonder postzegels.
  • Acht à tien tarwebroden.
  • Drie pondspakken goudmerkkoffie bij Aldi.
  • Een enkele reis met de trein van Arnhem naar Utrecht, zonder korting € 10,40, dus iets meer dan een tientje.
  • Drie truien in de tweedehands kledingwinkel van het Leger des Heils (dan houd je nog een euro over voor een ijsje)
  • Eén pizza margherita met extra dikke bodem, thuis te bezorgen.
  • Bijna vier flessen vloeibaar bontwasmiddel bij de goedkope supermarkt.

Dora gebruikte kleding 2

Enzovoort, enzovoort. Je snapt: we hebben wat extremen tegenover elkaar gezet. Koop je een spijkerbroek waar je drie jaar mee toe kunt, of bestel je voor hetzelfde bedrag een pizza bij de pizzakoerier? Koop je voor twee weken brood voor jou en je gezin, of maak je een reisje naar Utrecht? Wie daadwerkelijk maar één tientje in zijn portemonnee heeft, moet serieuze en dwingende keuzes maken. Wie, behalve dat ene tientje, nog heel veel meer van de bank kan pinnen, kan kiezen wat en zoveel hij wil.

LEES MEER: Soms zit er niets anders op dan een dag in te lassen, waarop je helemaal niets uitgeeft:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/geef-niks-uit-dag/

Een dubbeltje wordt niet snel een kwartje, schreven we al eerder:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/van-een-dubbeltje-naar-een-kwartje/

Dit vind je misschien ook leuk...