WATER AAN DE KOOK BRENGEN KAN OOK OP EEN ZUINIGER MANIER

Energie wordt steeds duurder, zo simpel is dat. Dus elk kopje thee dat je zet en elke pan pasta die je kookt wordt daardoor ook duurder. Een heel klein beetje duurder, maar omdat we veel kopjes thee zetten en regelmatig pasta koken, gaat het uiteindelijk toch om een boel energie. Energie wordt in een energiefabriek gemaakt en aan jou verkocht, en kost geld. Door simpelweg verstandig water te koken, kun je op jaarbasis veel geld besparen. Misschien mogen we je wat basic suggesties geven?

• Als je drie aardappeltjes wilt koken, vul de pan dan niet tot de rand met water. Zorg dat de aardappelen net onder staan. Al dat teveel aan water moet verhit worden, en kost dus extra gas of elektriciteit. Als de aardappels net onder staan, koken ze ook gaar.

• Doe dan wel de deksel op de pan. Het maakt echt een merkbaar verschil of je water met of zonder deksel aan de kook brengt. Het deksel is er niet voor om het eten eraan te hinderen om uit de pan te springen, of om nieuwsgierig gegluur in de pannen te voorkomen, maar om het onnodig ontsnappen van warmte te voorkomen.

• Zet het vuur niet te hoog. Het eten wordt niet sneller gaar wanneer het water schuimend tegen het deksel kolkt. Kokend water is precies honderd graden Celsius, of het nu hard of zacht kookt. Zacht koken is echter goedkoper dan hard koken, want het kost minder gas of elektriciteit.

• Soms loont het de moeite om water vóór te koken in een elektrische waterkoker. De efficiëntie van een waterkoker is negentig procent. Dat wil zeggen dat negentig procent van de gebruikte energie daadwerkelijk wordt gebruikt om het water te verwarmen. Bij een fluitketel of een pan met water op het fornuis is het rendement zestig procent. Je merkt het ook meteen: eenzelfde hoeveelheid water begint in een waterkoker veel sneller te koken dan in een fluitketel of in een pan. Probeer het maar eens. Giet het kokend hete water uit de waterkoker in de pan en zet het vuur hoog. Als het water weer kookt kunnen de rijst of de pasta er direct in.

Zoals gezegd: het gaat elke keer om een beetje energie, maar op jaarbasis ga je de verschillen merken. Water aan de kook brengen doen we diverse malen per dag, meestal tamelijk achteloos. Door dat wat bewuster te doen, kun je echt besparen. Je hebt het zelf in de hand.

LEES MEER: Je kunt door lekker ‘flitskoken’ ook een boel energie besparen:

LEKKER FLITSKOKEN: SUPERSNELLE MIESOEP MET VIS

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. izerina schreef:

    Het mooiste is, als je een gas/houtkachel hebt. Daarop warmt het water in de winter gratis.