WE LEZEN OVER DIËTEN, MAAR WE DOEN HET (GELUKKIG) NIET

Er zijn tegenwoordig evenveel dieetgoeroes die diëten propageren, als er deskundigen zijn die dergelijke diëten de grond inboren. Recent ligt het Green-Happiness-dieet onder vuur, een dieet waarbij veel groens op je bord komt, maar liever geen dierlijke producten. Volgens de bedenkers word je daar heel happy van. Maar volgens het Voedingscentrum krijg je er te weinig vitaminen en mineralen mee binnen. Waarop de Nederlandse Vereniging van Diëtisten waarschuwde voor allerlei diëten van lifestyle-experts die alle voedingsregels aan hun laars lappen.

dora-dieet-2

Goed nieuws is, dat recent onderzoek heeft aangetoond dat veel mensen graag over diëten en voedingsvoorschriften lezen, en ook dieetboeken kopen, maar dat maar een heel kleine groep ook daadwerkelijk dergelijke diëten volgt. Slechts 3% van de Nederlanders doet het echt volgens het dieetboekje. Met andere woorden: met de eventuele schadelijke gevolgen zoals ondervoeding zal het wel meevallen.

De weg kwijt?

Misschien is de hausse van diëten en lifestyle-boeken een teken dat we de weg een beetje kwijt zijn, wat voeding betreft? Vroeger aten we wat ons werd voorgezet, gekookt door huisvrouwen die op de Huishoudschool hadden geleerd hoe je dat moest doen. Toen was vitaminegebrek en ondervoeding een gevolg van armoede. Daar kon je wat tegen doen door ‘goed’ te eten, en dat konden zomaar spekjes, spruitjes en vette jus zijn. Tegenwoordig lijden mensen aan ondervoeding omdat ze een bepaald dieet volgen. Statistisch gezien zijn dat er blijkbaar niet zoveel, maar het komt voor.

Dora dieet

Daarom willen we vandaag toch weer eens verwijzen naar ons eigen dieetplan: het Tante Dora Jaren Vijftig Dieet. Een dieetplan zonder nonsens, gebaseerd op de borden eten die in de jaren vijftig op het damasten tafelkleed (of op het tafelzeiltje) belandden. In een tijd dat maar heel weinig mensen overgewicht hadden, en vitaminegebrek iets van voor de oorlog leek te zijn geworden. Geen goeroegedoe dus, maar simpele Hollandse kost:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/de-nieuwste-voedseltrend-het-tante-dora-jaren-vijftig-dieet/

LEES MEER:   Ook zo’n hip fenomeen: de maaltijdbox:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/een-nieuw-fenomeen-onder-de-loep-de-maaltijdbox/

 

Dit vind je misschien ook leuk...