WE STAAN TE LANG ONDER DE DOUCHE!

De laatste tijd wordt ons om verschillende redenen voortdurend gevraagd om niet te vaak en niet te lang te douchen. En zo kostelijk drinkwater te sparen. Terwijl veel mensen het liefst drie keer per dag onder de douche gaan gestaan, na weer een bloedhete werkdag of een klamme plaknacht onder de klamboe. Douchen en badderen lijken privé, maar de hele wereld kijkt mee. Want als een miljoen mensen een minuut korter doucht, dan scheelt dat heel veel water, energie en CO2.

Een aantal jaren geleden heeft voorlichtingsbureau Milieu Centraal het douchegedrag van de Nederlanders grondig wetenschappelijk onderzocht. Uit het eindrapport bleek dat we met z’n allen te lang onder de straal staan. Vooral jongelui douchen te lang. Kinderen tot twaalf jaar en volwassenen boven de 55 doen het nog redelijk netjes. Zij staan dagelijks gemiddeld negen minuten onder de warmwaterstraal, en verbruiken daarbij ongeveer 35 liter warm water. En dat terwijl iedereen toch slechts 5 minuten onder de douche zou moeten staan.

Tienerleeftijd

Jongeren in de tienerleeftijd daarentegen léven zowat onder de douche. Zij staan maar liefst een kwartier per dag onder de douchekop, en verbruiken daarbij tachtig liter warm water. Dat is ruim twee keer meer dan de andere Nederlanders. Als je alles bij elkaar rekent, douchen tieners in een jaar totaal drie volle dagen van 24 uur. Om van die witte badrimpeltjes in je vel van te krijgen!

Milieu Centraal is een aantal jaren geleden een actie gestart, om ook de tieners ertoe te bewegen om een beetje op te schieten met badderen. Want te lang onder de straal staan is niet alleen een milieuprobleem, maar ook nu zeker, een financieel probleem. Het water zelf is niet zo’n grote kostenpost, maar warmte-energie kost (veel) geld. Elke tiener ruikt graag fris, en is daar op die leeftijd heel gevoelig voor. Maar je kunt het ook overdrijven. Daarbij komt nog de CO2-uitstoot, die het warm maken van al dat water veroorzaakt.

Douchetijd

Oplossingen? Bijvoorbeeld een waterdichte douchewekker, die je waarschuwt wanneer je jouw zelf gestelde douchetijd overschrijdt. Er zijn ook spaarzame mensen die zichzelf eerst helemaal insoppen, en pas dan de warmwaterkraan aanzetten, om de zeep en het aanhangende vuil af te spoelen. Ook een idee. Het is in ieder geval een geruststellende gedachte, dat de douchetijd afneemt naarmate je ouder wordt. Zonder dat je er viezer van wordt, overigens.

Wil je meer advies over spaarzaam douchen? Milieu Centraal helpt je een eindje op weg: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/bespaartips-warm-water/besparen-onder-de-douche/

LEES MEER:   Een lekkende kraan is ook zo’n typische waterverspiller. Terwijl een reparatie soms maar een paar centen kost:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/een-lekkende-kraan-tikt-lekker-aan/

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Lara schreef:

    Wat gek dat 9 minuten douchen volgens het onderzoek 35 liter water kost en een kwartier 80 liter. Klopt dat wel?

  2. Izerina schreef:

    Wat is er mis met wassen aan de wastafel op dagen,dat je niet veel zweette? Dat kost helemaal weinig water.

  3. johmar schreef:

    Al een paar jaar douche ik eens per week omdat ik dan mijn lange haar was en dat lukt niet met de dagelijkse wasbeurt gewoon aan de wastafel. Dat douche water vang ik op net als het water uit de wasmachine als ik een was draai, Dat water vang ik op en daar spoel ik mijn toilet in de badkamer mee door. Dat kan ik heel simpel doen omdat het allemaal in de zelfde badkamer gebeurt. Mijn toilet beneden in de hal word alleen gebruikt als er visite komt, daar spoel ik wel gewoon door met het toilet zelf. Regenwater vang ik op voor mijn tuin en mijn planten binnen op deze manier houd ik mijn waterverbruik laag. Niet alleen goed voor mijn portemonnee, maar ook voor het milieu.