WE WAREN ALTIJD AL ZUINIG OP ONS ETEN (MAAR NIET GIERIG EN KNIEPERIG!)

Wat buitenlanders zo opvalt aan de Nederlandse eettafel, zijn de vaak vernuftige uitvindingen die onze landgenoten hebben bedacht om vooral geen kruimeltje eten te verspillen, of onnodig veel beleg op ons brood te leggen. Wat dat betreft zijn de Hollanders op het vrekkige af, vindt men elders in de wereld. Daar klopt helemaal niks van:

SONY DSC

  • De koekjestrommel Zelfs gekroonde hoofden denken dat je in Nederland bij je thee maar één enkel koekje krijgt, waarna de trommel weer dichtgaat en op de bovenste kastplank wordt verstopt, uit angst dat de gulzige visite stiekem nog een koekje kaapt, als de gastheer of gastvrouw ze even alleen laat om naar de wc te gaan. Volgens onze tante Dora klopt er niets van dat beeld, en mag je in Nederland ook best een tweede koekje eten. Of een derde, als je dat lekker vindt.
  • De kaasschaaf   De kaasschaaf is geen Nederlandse uitvinding, maar er zijn maar weinig landen waar het apparaatje zo vaak wordt gebruikt als in ons land. Die iele plakjes geschaafde kaas op een boterham met margarine zouden duiden op gierigheid. Niets is minder waar. De Fransen beleggen hun baguette met snotterige, makkelijk te snijden camembert, maar wij Hollanders maken nu eenmaal stevige Goudse kaas. Zonder kaasschaaf krijg je daar nooit mooie plakjes van, zonder voortdurend hard in je vingers te snijden. De kaasschaaf is een veiligheidsinstrument! Bovendien schaaft de Nederlander tegenwoordig net zo lang door, tot het jongbelegen er duimendik op ligt. Waar denk je dat het woord ‘beschaafd’ vandaan komt?

Dora flessenlikker 1

  • De flessenlikker Is de flessenlikker een teken van overdreven zuinigheid? Welnee. In Nederland houden ze van yoghurt en vla, het liefst in milieuvriendelijke, herbruikbare glazen flessen. Daar heb je zo’n flessenlikker voor nodig. Dat is niet zuunig, maar milieubewust!
  • Een hoekje uit de beschuit   Er wordt momenteel juridisch gestreden over de vraag of het uitgespaarde en ingebakken hoekje in sommige beschuiten een echte uitvinding is, waarover patentrecht moet worden betaald, of een tamelijk onbenullig ideetje waar iedereen wel op kan komen. Feit is, dat je op die manier een beschuit uit de strak gewikkelde rol kan wippen, zonder de beschuit te beschadigen. Gezien de miljarden gebroken, hoekjesloze beschuiten die in de loop der eeuwen roemloos tot paneermeel werden vermalen, is het hoekje een grote stap voorwaarts voor de mensheid. Een revolutionaire vinding, en niets minder dan dat!

Dora kaasmarkt

Nee, met de spreekwoordelijke Hollandse zuinigheid valt het reuze mee. Tegenwoordig mogen Nederlandse kinderen rustig dik hagelslag of chocopasta op hun brood stapelen. Daar worden Nederlandse ouders helemaal niet boos over. En zo komt het toch nog goed, met die zuinige kaaskoppen.

LEES MEER:   En we eten meer Franse kaasjes dan de Fransen zelf:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dat-aten-we-vroeger-niet-nu-wel-dankzij-de-europese-uitwisseling/

 

Dit vind je misschien ook leuk...