WEES EEN BEETJE VOORZICHTIG, EN BESPAAR

Oeps! Daar glipt weer een kopje uit je vingers en spat uit elkaar op de keukentegels. Als iets stuk valt, dan moet je vervanging kopen. Als je alles heel laat, dan hoeft dat niet. Daarom vandaag een goede raad: doe eens wat voorzichtiger, en bespaar jezelf veel geld. Hier een aantal ideetjes:

dora-kapot-bordje

  • Wanneer je de afwas afdroogt, of die nu uit het teiltje of halfdroog uit de afwasmachine komt, kunnen simpele voorzorgsmaatregelen al een boel schelen. Droog je kopjes en glazen niet af, terwijl je ze anderhalve meter boven de harde keukenvloer vasthoudt. Als zo’n breekbaar glas dan uit je handen glipt, is het gegarandeerd kapot. Droog af boven het aanrecht, bij voorkeur boven een aanrechtdoekje. De kans dat je glas een val van twintig centimeter op een zachte ondergrond overleeft, is tamelijk groot.
  • Als het een rommel is in je fietsschuurtje, dan kan je fiets daar onder lijden. Vooral bij het in- en uitrijden kan er van alles kapotgaan. Kabels blijven ergens achter haken, lampen en versnellingshendels kunnen afbreken, en spatborden en jasbeschermers kunnen butsen of scheuren oplopen. Een omvallende hark, of het stuur van nog een fiets in je schuur, zijn genoeg voor grote en kleine rampen. Geef je fiets meer ruimte door je schuur op te ruimen. Dat scheelt vroegtijdige en onnodige beschadigingen.
  • Houd je goed vast aan de trapleuning, zeker als je met dingen sjouwt. Ook jonge mensen kunnen behoorlijke capriolen maken, als ze van de trap rollebollen. En als ze dan net de stofzuiger naar beneden sjouwen, dan rollebolt die vrolijk mee naar beneden. Pats, boem, krak! Houd je vast met een vrije hand. En als je geen vrije hand hebt, dan MAAK je maar een vrije hand.
  • Controleer ALTIJD de temperatuur van je strijkijzer, voordat je begint met strijken. Als de thermostaat nog op ‘linnen’ staat, dan smelt je sjaal van acryl weg als sneeuw voor de zon. Weg sjaal!
  • Tot slot een open deur: ga niet schilderen, klussen of in de tuin werken in je nette kleren. Een oude broek en een afgedragen trui zijn goed genoeg. Als daar een scheur in komt, dan is het niet half zo erg als in je ‘zondagse goed’, zoals tante Dora dat nog steeds noemt.

dora-reparatie

Vroeger zeiden onze ouders tot vervelens toe dat we voorzichtiger moesten zijn. Maar er zit iets van waarheid in. Oplettendheid zorgt dat er minder kapot gaat, en dat jij iets niet hoeft te vervangen. Kleine moeite, en toch besparen.

LEES MEER:   En als het dan kapot gaat, probeer het dan in ieder geval te repareren (als dat mogelijk is):

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/repareren-of-nieuw-kopen/

Dit vind je misschien ook leuk...