WEES MAAR EERLIJK, ALS HET ER FINANCIEEL EVEN NIET IN ZIT

Vooral mensen die net in een uitkering of een andere rotsituatie terecht zijn gekomen, hebben veel schroom om daar openlijk voor uit te komen. Ze houden liever de schone schijn op, deels omdat ze hopen dat hun rotsituatie snel weer weggaat, maar ook omdat ze zich ervoor schamen. ‘Verstandige/succesvolle/hoogopgeleide/hardwerkende/oppassende mensen zoals ik overkomt dit niet’, denken ze bij zichzelf. ‘Als andere mensen zouden weten dat ik van een paar honderd euro leefgeld in de maand moet rondkomen, dan willen ze me niet meer zien.’ Ze klemmen de tanden op elkaar en doen alsof er niets aan de hand is.

Zeker als je voor langere tijd in een financieel onzekere positie zit, is het beter om open kaart te spelen. Zeg maar gewoon dat je geen geld hebt om met de ander ergens te gaan eten. Maak er maar geen geheim van, dat je wasmachine op z’n laatste eindje loopt, en dat je het heel fijn zou vinden als iemand, voor weinig geld of gratis, een tweedehands vervanger voor je had. Zeg maar gewoon dat je dit jaar niet op vakantie bent geweest, omdat het er financieel niet in zat.

‘Vrienden’

Er zullen misschien ‘vrienden’ zijn die jou niet meer leuk vinden, omdat je geen geld meer hebt om gezellig met ze door te zakken. Maar je zult versteld staan, hoe snel je ontdekt wie je echte vrienden zijn, als je ruiterlijk toegeeft het even niet meer te hebben. En hoeveel hulp je van ze krijgt, als je niet angstvallig verbergt dat je hulp nodig hebt. Opeens is er die bruikbare tweedehands wasmachine, waar je zo verlegen om zat. Gratis. Opeens krijg je uitnodigingen voor etentjes of bioscoopbezoekjes waar je niets voor hoeft te betalen. Als verjaardagscadeautje, of ‘omdat je het waard bent’.

Er zijn veel lieve mensen in de wereld, ook in jouw vriendenkring, die het heel leuk en vanzelfsprekend vinden om jou met nuttige cadeaus en aardige uitnodigingen een duwtje in de rug te geven. Dat is niet alleen in praktische zin heel fijn, maar uiteindelijk is het ook op menselijk vlak hartverwarmend als anderen jou helpen. Laat dat maar gebeuren. Zeg oprecht ‘dankjewel’ (dat is niet vernederend, maar juist opbeurend), laat je helpen, en doe er desnoods iets aardigs voor terug, als je je schuldig voelt, al is het maar een lekkere appeltaart bakken. ‘Alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ zijn de kernbegrippen van vriendschap en samenwerking. Laat dat maar fijn toe.

LEES MEER:   Wat er ook gebeurt: blijf positief:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/wat-er-ook-gebeurt-blijf-positief/

 

Dit vind je misschien ook leuk...