WEES ZUINIG MET HEET WATER, VOORAL AANSTAANDE WEEK

In de aanstaande hittegolf is het zaak om zo weinig mogelijk warmte in je huis te produceren. Als het buiten 34 graden is, dan is het niet slim om binnen de oven aan te zetten, bijvoorbeeld. Of om ergens in je huis buizen vol heet water te laten lopen.

Eén van de neven van tante Dora heeft een heetwaterboiler op zolder staan. Als hij in de keuken op de begane grond de heetwaterkraan open zet, begint de boiler op zolder heet water te maken. Voordat het hete water echt heet uit de kraan loopt, moet eerst het koude water in de heetwaterleiding weggedrukt worden. Pas dan komt er heet water uit de kraan.

Gevuld

Als onze neef de heetwaterkraan weer dichtdraait, heeft zich de waterleiding van onder tot boven gevuld met heet water. De heetwaterleiding geeft de hitte van het water vervolgens af aan het huis, een beetje zoals een centrale verwarming, tot het water weer kamertemperatuur heeft. Die extra warmte wil je niet, tijdens een hittegolf.

Bovendien is het een tamelijk zinloze verspilling van energie. Reken maar uit: de buis van de boiler op zolder naar de kraan in de keuken is (geschat) zes à zeven meter lang. Hoeveel heet water blijft daar in staan? Twee liter? Dan heeft de boiler dus twee liter water heet gemaakt voor niets. Dat is verspilde energie, en dus verspild geld.

Als je dat dagelijks één of twee keer doet, dan heb je in een jaar al snel duizend liter water onnodig verhit. Hoeveel badkuipen kun je daarmee vullen? Vast heel veel.

Laatste druppel

Als hij een beetje heet water nodig heeft, zet de neef voortaan de waterkoker aan. Het water dat hij zo verhit, wordt tot de laatste druppel gebruikt, mede dankzij de handige schaalverdeling op de waterkoker. Er wordt geen centiliter onnodig warm gemaakt. Dat bespaart. En het houdt je huis koel in de zomer.

LEES MEER:   En je weet: je moet vooral nu zuinig zijn met water:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/elke-emmer-opgevangen-douchewater-bespaart-jou-geld/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. izerina schreef:

    Alle huishoudelijk water, van groenten wassen of opvang bij douchen gaat naar de druif. Die staat er nu prachtig bij

  2. Gerlinde schreef:

    Tja… een sprinkler die een uur aanstaat verbruikt twee keer meer water dan mijn gezin in een dag.
    Zes man. Een hele dag. Versus een uurtje water op een compleet nutteloos gazon. Soms vraag ik me af waarom ik het doe, maar ik denk dat ik elk geval iets doe. Of laat. Dat is ook belangrijk.