WEES ZUINIG OP ELASTIEKJES EN CLIPJES

Eigenlijk sta je er niet zo bij stil, maar je krijgt dagelijks artikelen in handen, die je naderhand nog een keer kunt gebruiken. Alledaagse dingen zoals elastiekjes en paperclips. We doen er weleens achteloos mee. Natuurlijk is een elastiekje niet duur, en een enkel elastiekje bewaren en hergebruiken is geen grote bijdrage aan het afvalprobleem. Maar als een miljoen mensen alle clipjes en elastiekjes bewaart, dan is dat een flinke besparing.

Om je een beetje op weg te helpen, hier een lijstje van artikelen en producten die je regelmatig over hebt, en die je best kunt bewaren voor een later moment:

  • Elastiekjes Elastiekjes zitten om de stelen van snijbloemen, om stukken kaas van de markt, om poststukken en om bosjes radijs. Als je een doos gloednieuwe elastiekjes in de winkel koopt, dan ben je soms niet meer dan een euro kwijt, en je doet er misschien wel tien jaar mee. Maar waarom zou je elastiekjes kopen, als je ze om de haverklap gratis krijgt? Gewoon een bakje of doosje zoeken en ze erin doen. Voor later, want een elastiekje bij de hand is altijd handig.
  • Zakjes suiker en creamer Als je ergens een kopje koffie drinkt, dan krijg je daar meestal een zakje suiker en een zakje koffiecreamer bij, zelfs als je je koffie zonder suiker en melk drinkt. Bovendien krijg je dikwijls een zakje met een koekje er in. Als jij of je vriend of vriendin de zakjes onaangeroerd op het schoteltje laten liggen, dan neemt de bediening alles weer mee, en verdwijnt het in het vuilnisvat. Dat is zonde. Neem het zelf mee, je hebt er immers voor betaald! Doe de suiker, de koekjes en de creamer thuis in een trommeltje, of leeg het suikerzakje in jouw eigen suikerpot.

  • Paperclips   Eén van de neven werkt op een kantoor. Hij ontvangt elke dag brieven en rapporten, die moeten worden verwerkt. Vaak zitten er paperclips aan al die paperassen. Hij bewaart ze in een piepklein mandje op zijn bureau. Als hij zelf een paperclip nodig heeft, dan grijpt hij nooit mis.
  • Sluitclipjes Een zak brood uit de supermarkt is vaak afgesloten met een plastic clipje, met daarop de houdbaarheidsdatum. Heel handig, die clipjes, zeker als je thuis een pakje brood moet maken voor onderweg. Bewaar ze dus maar, die clipjes, en hergebruik ze desnoods vele malen. Helemaal gratis. Hetzelfde geldt voor de plakkertjes die tegenwoordig op zakken rijst of kaas zijn geplakt, om ze na gedeeltelijk gebruik hersluitbaar te maken. Plak ze ergens vast op een vensterbank of op een richel, zodat je ze kunt hergebruiken met zakjes waarvoor niet zo’n plakker is meegeleverd.

Juist omdat we dergelijke kleine hergebruik-artikelen bijna dagelijks tegenkomen, zijn ze daarmee ook een dagelijkse herinnering aan de gouden regel van hergebruiken en besparen: alle kleine beetjes helpen. Zei tante Dora ook altijd.

LEES MEER: Nog meer hergebruik-inspiratie:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/zon-maatschepje-kun-je-hergebruiken/

 

Dit vind je misschien ook leuk...