WIE HEEFT ER NOG EEN HOBBY?

Kort geleden dook in een antiekprogramma van de BBC een schilderij op met een landschap. Er stonden bomen op, en koeien. De rijk bewerkte lijst was mooi, en uit het einde van de negentiende eeuw, dus origineel uit de periode waarin het schilderij werd geschilderd. Toch was het maar een paar tientjes waard, want het was duidelijk geschilderd door een amateur. Niet slecht, maar ook zeker niet geweldig. Dat kon je zien.

dora-schilderen

De expert van het antiekprogramma probeerde aan de bezitter uit te leggen hoe dat zat: ‘Mensen in die tijd wilden in hun vrije tijd weleens wat leuks doen. Tegenwoordig kijken de mensen naar een serie op Netflix, of zijn met hun iPhone bezig. In die tijd borduurden ze, bouwden scheepsmodellen, of maakten schilderijen zoals deze. Niets bijzonders.’

Overeenkomst

De bezitter moest erom lachen, en begreep de overeenkomst. Welbeschouwd raakte deze opmerking wel een bijzonder punt aan van onze verslaving aan kant-en-klaar vermaak in de media. We kunnen nog zo gek zijn op onze Netflix-series, en nog zo veel leuke spelletjes-apps op onze smartphone hebben. Maar over een eeuw zal daar niets meer van over zijn. Verdampt in de tijd, al die uren die we boven een beeldschermpje gebogen hebben gezeten.

dora-verf

De persoon die het amateuristische landschapje heeft geschilderd is ook al lang dood en vergeten door de grote geschiedenis. Niemand weet precies hoe hij ertoe gekomen is om een paar koeien en bomen te schilderen. En of hij er misschien meer geschilderd heeft. Niemand gaat het uitzoeken. Maar dit schilderij is wel bewaard. De schilder heeft zijn tijd niet voor niets met zijn hobby doorgebracht. Er is iets van overgebleven. En op de veiling in het programma bracht het ook nog veertig pond op. Het ding had zelfs een heuse waarde.

Nostalgisch

Je zult wel gemerkt hebben, dat tante Dora de laatste tijd in een nostalgische bui is. Lang niet alles was vroeger beter dan nu. Maar de hobby’s die zoveel mensen vroeger hadden, lieten wel hun sporen achter. Merklappen, zelfgemaakte meubeltjes, scheepjes in flessen en schilderijen: op de één of andere manier is de maker nog steeds onder ons. Hij of zij is tijdloos geworden, met de dingen die er uit zijn of haar handen zijn gekomen. En ze zijn nog geld waard ook!

Hoe leuk de plaatjes op je tablet of smartphone ook zijn: er blijft helemaal niets van over. Zeker niet iets wat jij gedaan hebt, eigenhandig, op een voor jou unieke manier. Niemand kan later zeggen: dat heeft mijn opa nog gemaakt. En niemand zal later verrast zijn, dat dat wat simpele schilderij nog geld waard is ook. Gewoon, omdat het echt gemaakt is door een echt mens.

schilderijen

Daarom deze oproep: laat dat apparaat eens in je broekzak zitten (of liever nog: doe hem uit en leg ‘m in de kast), en zoek eens een hobby. Schilderen heb je niet zomaar onder de knie, en misschien heb je er ook niet zoveel talent voor. Maar iedereen kan leren tekenen en schilderen. Het hoeft geen dure hobby te zijn, en het geeft je veel voldoening. En over honderd jaar zullen je kleinkinderen zeggen: het is geen echte kunst misschien, maar het is wel van mijn opa. En zo word je toch een beetje onsterfelijk.

LEES MEER:   Echte kunst aan de muur is zoveel leuker dan een poster. Bovendien hoeft het niet duur te zijn:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/geen-poster-maar-echte-kunst/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Daantje schreef:

  het is natuurlijk wel een stuk duurzamer, een hobby die geen zooi achterlaat 😉

 2. izerina schreef:

  Zo ook met foto’s. Die worden niet meer in albums geplakt en gaan verloren, als de pc verouderd is.

 3. anja schreef:

  Nou, ik heb gelukkig nog wel hobby’s, zoals handwerken (breien, haken, borduren) en dochter van 23 kan geen dag zonder tekenen en schilderen, dus er is hoop, ook voor de volgende generaties (haha). Netflix hebben we niet, we kijken sowieso erg weinig tv. Liever creatief bezig.

 4. Elly schreef:

  Ik heb ook nog hobby’s genoeg…haken.kaarten maken…lezen en wandelen….

 5. Haantje79 schreef:

  Haken en breien is wel weer helemaal hip, ik heb het mezelf aangeleerd met gratis tutorials van youtube. Zo heb ik ook leren borduren, heel leuk. Ik heb ook het idee dat er veel minder muziekinstrumenten bespeeld worden dan vroeger. Samen muziek maken in de huiskamer gebeurt ook nauwelijk meer. Ik denk ook dat de meeste buren direct zullen gaan klagen…

 6. Thix schreef:

  Handwerken was vroeger pure noodzaak. Zelf iets maken was goedkoper dan kant en klaar kopen. Tegenwoordig is zelf maken duurder! Schilderen? Dan moest er wel wat geld in het gezin zijn om die materialen te kopen! Het is appels en peren met elkaar vergelijken…de tijd van toen met die van nu. Elke periode heeft zijn voordelen én zijn nadelen!