WIJ PRATEN GRAAG OVER ETEN

Wij van tante Dora praten graag over eten, dat heb je vast wel gemerkt. Eten is belangrijk, voor alle mensen uit alle culturen. En het wordt nog belangrijker, als je weinig geld te besteden hebt. Je kunt niet zonder eten, het is een basisbehoefte. Wie op bijstandsniveau probeert te leven, weet maar al te goed dat je na het betalen van je vaste lasten weinig geld overhoudt.

Dora mais komijnekaas 2

Meestal is het net genoeg om er simpele ingrediënten van te kopen voor een eenvoudige, voedzame maaltijd. Meestal is het geld dan wel op. Waar je schoenen en kleding vandaan haalt, laat staan het geld voor de vervanging van een kapotte koelkast, dat moet je maar zelf uitzoeken. En toch sta je regelmatig voor het blok: ik moet nu geld uitgeven aan iets, bijvoorbeeld aan nieuwe schoenen voor mijn snel groeiende kinderen, en ik kan dat niet langer uitstellen. Maar het geld voor de nieuwe schoenen gaat wel af van mijn budget voor eten.

Keuzes maken

Van een minimuminkomen leven is voortdurend dergelijke keuzes maken: of voedsel kopen, of die andere, ook broodnodige dingen kopen of vervangen. In de praktijk gaat er dan wel eens minder geld naar voedsel. Je kunt immers ook ‘simpeler’ eten, waardoor je kunt besparen. Een pak pasta, wat geraspte kaas en een vergeten ui, en je hebt vanavond weer te eten. De vraag of het gezond is, is minder belangrijk dan de zekerheid dat de kinderen vanavond niet met honger naar bed gaan.

Daarom schrijven wij van tante Dora vaak over eten. Omdat wij uit ervaring weten hoe moeilijk het is om een beperkt budget goed te verdelen. En omdat we weten hoe weinig er vaak overblijft om van te eten. En hoe snel de neiging op de loer ligt, om het er maar bij te laten zitten. Wij weten uit ervaring hoe je, ondanks een bijna lege portemonnee, toch lekker, gezond en verantwoord kunt eten. Die kennis delen we elke vrijdag in onze Voedselbankrecepten, gebaseerd op de ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zitten. En die kennis delen we in andere recepten, vaak recepten die gebruik maken van zelf geoogste en geplukte ingrediënten uit de natuur.

Dora tasjes 2 (stof)

Een maaltijd mag weinig kosten, maar een goedkope maaltijd kan ook best een lekkere maaltijd zijn. Dat is een fijne gedachte. Want alle mensen houden van lekker eten. Lekker eten geeft je het gevoel dat de wereld nog steeds leuk is, en dat je, wat er ook gebeurt, altijd kunt uitkijken naar een bord gezond en smakelijk voedsel. Lekker eten is bevorderlijk voor je optimisme. En zonder optimisme kom je de moeilijke perioden in je leven niet door. Daarom schrijven wij van tante Dora over eten. Over lekker eten.

LEES MEER: Soep is niet alleen een lekkere en gezonde maaltijd, maar soep is ook goed voor de slanke lijn:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/waarom-soep-zo-slank-maakt-en-zo-goedkoop-is/

 

Dit vind je misschien ook leuk...