WIL JE JOUW LEVEN LEIDEN OF LIJDEN?

Tante Dora en haar neven houden van ouderwets, dat weet je als trouwe lezer inmiddels wel. Om het een beetje overdreven te stellen: ze brengen een verregende vakantiedag het liefst door met een spelletje ganzenborden, eten graag gerechten uit grootmoeders tijd, maken schoon met groene zeep en azijn, snijden hun eigen groenten, en plakken niet de hele dag met hun neus tegen het ruitje van de smartphone.

Die interesse voor ouderwets leven en de leuke dingen van vroeger is niet zomaar een gimmick. Er zit soms echt iets verontrustends in de jachtige manier waarop we ons leven leiden. Of moet je liever spreken over ‘lijden’, met een lange ij? Er MOET steeds meer, en dat moet ook allemaal perfect en zonder fouten. Iedereen moet alles leuk vinden, je mag je nooit vervelen, je mag nooit eens lekker lui zijn, je moet alles, ALLES wat je doet fotograferen en delen met je ‘vrienden’ op Facebook, en op die foto moet altijd te zien zijn dat je het VRESELIJK naar je zin hebt.

Verlummelen

Dan is een stapje terug soms een verademing. Sommigen noemen zoiets ‘onthaasten’. Je zou ook kunnen zeggen: ik bepaal zelf wel wat ik belangrijk, lekker of leuk vind, of wat ik niet leuk vind. Ik MOET niks, ik mag alles. Ook gewoon mijn tijd verlummelen, eens een foutje maken, of een pan met suddervlees opzetten. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Noem het dan maar ouderwets, in de zin van: langzaam als het kan, niet meteen doen, maar eerst eens nadenken, niet alles willen hebben wat op internet staat, en al helemaal niet nu en wel meteen, je niet opwinden over zoiets onbenulligs als een tweet, geduld en degelijkheid belangrijker vinden dan een leven in de turbostand. Ergens in de jaren negentig, vlak voordat er in Nederland ook mobiele telefoons werden verkocht, vroeg een televisieverslaggever aan mensen op straat, of zij zo’n mobiele telefoon zouden kopen, als die op de markt kwam. De meesten keken alsof ze het in Keulen hoorden donderen. Onderweg bellen? Met wie? Je hebt toch thuis een telefoon, waarom zou je dan op straat met iemand willen bellen? Ze zagen er het nut niet van in. Dat was ‘ouderwets’, zeggen we nu. Misschien was het gewoon eerlijk en verstandig, en heeft de komst van het mobieltje ons verstand vertroebeld?

Opsmuk

Ouderwets leven is eerlijk en verstandig leven, zonder dat de details en de opsmuk je hoofd op hol brengen. Dat brengt rust en concentratie op de dingen die echt belangrijk zijn. Zoals samen goed met elkaar leven, het milieu niet onnodig beschadigen, iets zinvols doen met je leven, en ook: minder, veel minder geld uitgeven dan een onrustig en ontevreden mens zou doen. Ouderwets is een manier van leven, en er is niets mis mee.

LEES MEER: Ook zoiets ouderwets: een hobby:

WIE HEEFT ER NOG EEN HOBBY?

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Marielouise schreef:

    Ouderwets… Hmmm… Dan ben ik ook ouderwets misschien. Ik moet niets, ik ben allergisch voor moeten.
    Ik zit ook heerlijk te lummelen vaak. Ik heb geen tv maar lees of luister muziek… of hobby wat. En dat is zo fijn.

  2. johmar schreef:

    Ik heb nog geen smartphone en dan krijg je vaak de reactie dat dat toch niet meer van deze tijd is. Nou ik vind het prima. Geen apps die constant je aandacht vragen . Ook lees ik nog steeds het liefst papieren boeken i.p.v. een e-book. En bij het koken maak ik regelmatig gebruik van een hooimadam. Fietsen doe ik ook nog steeds op een gewone fiets. Al die moderne gemakken zijn natuurlijk best wel handig , maar ik vraag me toch regelmatig af hoe we ons gaan redden in geval van stroomstoringen of als systemen gehackt worden.

  3. Wil schreef:

    Dan ben ik ook maar ouderwets met mijn gewone fiets ( goed voor het milieu ) en lees ik ook gewone papieren boeken, hou mijn administratie ouderwets bij in een schriftje en betaal het liefst in de winkel ouderwets met contant geld. En net als Johmar ben ik een groot fan van mijn hooimadam. Misschien ouderwets allemaal maar ik probeer op deze manier wel mijn eigen rustige leven te leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *