ZELF HET MILIEU SPAREN, EN DAARMEE BE-SPAREN

Nog steeds slaan wetenschappers van over de hele wereld alarm over de steeds sneller gaande opwarming van de aarde. Bijna alle landen van de wereld zijn het erover eens, dat vooral de uitstoot van CO2 drastisch omlaag moet. Als dat niet gebeurt, dan zorgt dat broeikasgas ervoor, dat de atmosfeer in de loop van deze eeuw anderhalf, misschien wel meer dan twee graden opwarmt. Dan wordt zwemles voor alle Nederlandse kinderen een verplicht vak, want dan houden we het hier niet droog.

De wetenschappers en vele milieuactivisten met hen denken dat we nog maar een paar jaar hebben, om er iets aan te doen. Als we maar blijven uitstellen, dan is het al te laat. Help! Gelukkig kwamen ze ook met suggesties hoe wij, nietige aardbewoners, toch onze heel eigen bijdrage kunnen leveren. Met kleine aanpassingen in onze leefstijl kunnen we een grote bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot en aan andere milieueffecten.

Trouwe lezers

Onze trouwe lezers weten dat wij van tante Dora daar ook regelmatig op wijzen. Want het sparen van het milieu gaat prima samen met het sparen van je portemonnee. Hier een aantal eenvoudige suggesties voor sparen en be-sparen, netje op een rijtje:

  • Zonder auto bespaar je heel veel geld, en je spaart het milieu op geweldige wijze. Let op, wij bedoelen: ALLE auto’s. Dus ook de elektrische, die ons zo vaak als een doekje voor het bloeden worden voorgehouden. Het produceren van zo’n benzineloze machine kost ook heel veel energie. Metalen, plastics en bekledingsstoffen zitten immers ook in elektrische auto’s. Bovendien zijn de mineralen in accu’s erg giftig. Ga met de bus of de trein. Of op de fiets: die heeft 0% CO2-uitstoot.
  • Simpele dingen helpen ook: trek in de winter op tijd de gordijnen dicht en houd zo de warmte binnen. Zet de verwarming niet op 20 graden, maar een aantal graadjes minder. Douche korter. Laat het licht niet branden in ruimten waar niemand is. Draai energiezuinige ( vooral led-)lampen in je schemerlamp. Je weet wel. Energie kost geld. Energie sparen scheelt in je portemonnee.
  • Er is veel energie en heel veel water nodig om een lapje vlees te maken. Eet minder vlees, dat scheelt CO2. Gelukkig kun je op onze site veel vegetarische recepten vinden, waar je het vlees niet in mist. Bovendien is vleesloos of vleesminder goedkoper, omdat vlees relatief duur is.
  • Vliegen? Niet doen! Zelfs als het goedkoper is om te vliegen, dan met de internationale bus of de trein te gaan. Niet vliegen.

Be-sparen en sparen gaan goed samen. Hoe minder hoe beter, als het om CO2 gaat. Eigenlijk was die alarmerende boodschap van gisteren scoren voor open doel. Helaas schieten toch nog heel veel landen en economieën naast het open doel. De lezers van tante Dora vast niet, toch?

LEES MEER:   Zelfs de keuze voor losse thee, in plaats van theezakjes, kan enorme milieueffecten hebben:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/het-theezakje-is-een-zwaargewicht-voor-het-milieu/

Dit vind je misschien ook leuk...