ZELF IETS MAKEN: LEUKER DAN OP JE SMARTPHONE LOEREN
Enige tijd geleden dook in een antiekprogramma van de BBC een schilderij op met een landschap. Er stonden bomen op, en koeien. De rijk bewerkte lijst was mooi, en uit het einde van de negentiende eeuw, dus origineel uit de periode waarin het schilderij werd geschilderd. Toch was het maar een paar tientjes waard, want het was duidelijk geschilderd door een amateur. Niet slecht, maar ook zeker niet geweldig. Dat kon je zien.
De expert van het antiekprogramma probeerde aan de bezitter uit te leggen hoe dat zat: ‘Mensen in die tijd wilden in hun vrije tijd weleens wat leuks doen. Tegenwoordig kijken de mensen naar een serie op Netflix, of zijn met hun iPhone bezig. In die tijd borduurden ze, bouwden scheepsmodellen, of maakten schilderijen zoals deze. Niets bijzonders.’
Lachen
De bezitter moest erom lachen, en begreep de overeenkomst. Welbeschouwd raakte deze opmerking wel een bijzonder punt aan van onze verslaving aan kant-en-klaar vermaak in de media. We kunnen nog zo gek zijn op onze Netflix-series, en nog zo veel leuke spelletjes-apps op onze smartphone hebben. Maar over een eeuw zal daar niets meer van over zijn. Verdampt in de tijd, al die uren die we boven een beeldschermpje gebogen hebben gezeten.
De persoon die het amateuristische landschapje heeft geschilderd is ook al lang dood en vergeten door de grote geschiedenis. Niemand weet precies hoe hij ertoe gekomen is om een paar koeien en bomen te schilderen. En of hij er misschien meer geschilderd heeft. Niemand gaat het uitzoeken. Maar dit schilderij is wel bewaard. De schilder heeft zijn tijd niet voor niets met zijn hobby doorgebracht. Er is iets van overgebleven. En op de veiling in het programma bracht het ook nog veertig pond op. Het ding had zelfs een heuse waarde.
Merklappen
Je zult intussen wel gemerkt hebben, dat tante Dora af en toe in een nostalgische bui is. Lang niet alles was vroeger beter dan nu. Maar de hobby’s die zoveel mensen vroeger hadden, lieten wel hun sporen achter. Merklappen, zelfgemaakte meubeltjes, scheepjes in flessen en schilderijen: op de één of andere manier is de maker nog steeds onder ons. Hij of zij is tijdloos geworden, met de dingen die er uit zijn of haar handen zijn gekomen. En ze zijn nog geld waard ook!
Hoe leuk de plaatjes op je tablet of smartphone ook zijn: er blijft helemaal niets van over. Zeker niet iets wat jij gedaan hebt, eigenhandig, op een voor jou unieke manier. Niemand kan later zeggen: dat heeft mijn opa nog gemaakt. En niemand zal later verrast zijn, dat dat wat simpele schilderij nog geld waard is ook. Gewoon, omdat het echt gemaakt is door een echt mens.
Broekzak
Daarom deze oproep: laat dat apparaat eens in je broekzak zitten (of liever nog: doe hem uit en leg ‘m in de kast), en zoek eens een hobby. Schilderen heb je niet zomaar onder de knie, en misschien heb je er ook niet zoveel talent voor. Maar iedereen kan leren tekenen en schilderen. Het hoeft geen dure hobby te zijn, en het geeft je veel voldoening. En over honderd jaar zullen je kleinkinderen zeggen: het is geen echte kunst misschien, maar het is wel van mijn opa. En zo word je toch een beetje onsterfelijk.
LEES MEER: Creativiteit is soms geld waard:
CREATIVITEIT IS GELD WAARD
Heel herkenbaar. Ik reis vanwege werk veel met openbaar vervoer. Ik ben een van de zeer weinigen, die iets anders doet dan op een smartphone loeren, namelijk breien. Praktisch en wie weet blijft er ooit nog iets van mijn hand achter over honderd jaar.
Ik doe dat wel vaak: ik teken (maar niet erg goed, het is gewoon plezant), brei, haak, maak oorbellen, naai, borduur, …. . Maar ik zit ook vaak op internet . En voor mij is dat een ideale kruisbestuiving want op internet vind ik ook vaak de inspiratie om mijn eigen dingen te maken.
Nog een voordeel is dat je nu heel de wereld hebt als bron om technieken te leren. Vroeger kwamen die alleen van je omgeving en dus veel beperkter.