ZOEKEN EN REKENEN (OF: HOE JE RIJK WORDT MET DUBBELTJES TEGELIJK)

Besparen is een kwestie van elke dag zoeken en rekenen. Zoek het goedkoopste alternatief, en reken uit hoeveel dubbeltjes je bespaart op je dagelijkse boodschappen. Want wie elke dag tien cent bespaart, houdt in een jaar tijd € 36,50 euro over. Is dat veel? Best wel. Je kunt er een mooie trui van kopen, of een paar zomerschoenen. Je kunt er tien dagen lang elke dag van eten. En nog een paar van die nuttige dingen.

Dora bukken besparen

Oké: een dubbeltje per dag besparen op dagelijkse boodschappen. Of een paar dubbeltjes. Hoe doe je dat?

 • Ga op zoek naar producten die je dagelijks, of in ieder geval zeer regelmatig koopt. Denk bijvoorbeeld aan melk, een halfje bruin, een net perssinaasappelen, of een pak spritsen voor bij de thee. Producten die je vrijwel dagelijks bijna gedachteloos in je karretje of je mandje laadt.
 • Realiseer je dat elk product dat je in een winkel koopt, ALTIJD een goedkoper broertje of zusje heeft. Misschien niet in de winkel waar jij gewoonlijk koopt, maar dan toch in een andere winkel bij jou in de buurt.
 • Ga in die winkel of winkels op zoek naar een vergelijkbaar product voor een lagere prijs. Dat goedkopere product ga je beslist vinden! Het is gewoon een kwestie van je ogen open houden en van rekenen. Soms staan de goedkope varianten op de onderste plank. Dan moet je je een beetje bukken, en je leesbril opzetten om de prijs te zien. Maar er is altijd een goedkopere variant, ergens.
 • Koop het goedkopere product een keer om te testen, en probeer of het spul het zelfde doet of hetzelfde smaakt als het duurdere product dat je normaal kocht. Wees gerust kritisch, want je hoeft niet op een houtje te bijten. Smaakt het hetzelfde, maar is het een duppie (of een kwartje) goedkoper? Bingo!

dubbeltje

 • Koop voortaan het iets goedkopere product. Je bespaart per aankoop niet veel, maar je boekt de besparing wel regelmatig in. Het lokale Tante Dora Onderzoeks Team (TDOT) heeft bijvoorbeeld ontdekt dat een bepaald soort melk in de ene winkel precies tien cent per pak goedkoper is dan in een andere winkel ernaast. Een verschil in smaak is er niet. Het is simpelweg een kwestie van goedkoper inkopen door de winkelier. Als je elke dag een pak melk leegdrinkt, dan kun je inderdaad € 36,50 per jaar besparen door de goedkopere variant te kopen.
 • Wees consequent, en houd het doel voor ogen: elke keer die paar centen besparen, om op jaarbasis vele euro’s te bezuinigen. Blijf wel je ogen open houden. Soms kan het voordeel door prijsverhogingen kleiner worden, of verdwijnen. Of staat er ineens een nieuwe, nog goedkopere variant op de plank, misschien in een andere winkel. Blijf kritisch de dubbeltjes tellen.
 • Blijf zoeken naar dagelijkse producten die goedkoper kunnen. Blijf je inkooppatroon aanpassen. Hoe meer besparingen van een dubbeltje of een kwartje per dag, hoe rijker je wordt. Als je dit spel met overtuiging speelt, kan de besparing per gezin gemakkelijk oplopen tot honderden euro’s per jaar op alledaagse spullen.

dora-supermarkt

Vele kleintjes maken één grote, zei tante Dora altijd. Dat was in de jaren vijftig, toen mensen soms net meer dan duizend gulden PER JAAR verdienden, en eten voordelig inkopen letterlijk een centenkwestie was. Nu kunnen de dubbeltjes al een flink verschil maken.

LEES MEER: Om goed te kunnen besparen moet je wel een beetje kunnen rekenen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/je-moet-wel-een-beetje-kunnen-rekenen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Haantje79 schreef:

  Zo winkel ik ook altijd, superkniep maar het moet wel lekker smaken, en sommige dingen zijn gewoon niet lekker, dan mag het een stapje duurder. Mijn man haalt soms een paar boodschapjes en kijkt nergens naar. Dan is hij ook nog verontwaardigd dat hij zoveel geld kwijt is voor een paar boodschapjes, de arme schat. Aanbiedingen zijn ook niet altijd goedkoop. Een fles glorix in de aanbieding voor één euro is duur als je dikke bleek ook voor 34 cent kan krijgen, enz…

 2. Ans schreef:

  Soms is het een kwestie van wennen, ik dronk altijd coca cola en stapte een paar jaar geleden over op een huismerk cola. In het begin vond ik het echt niet lekker en kocht dan toch af en toe weer coca cola. Nu ben ik zo gewend aan de smaak van de goedkopere variant dat ik die lekkerder vind dan de dure. En zo is het met meer producten gegaan. Niet alleen van levensmiddelen maar ook van schoonmaakproducten. En door het kopen van goedkopere merken ben ik meestal veel goedkoper uit dan wanneer ik aanbiedingen van A-merken koop. Al geef ik toe dat ik sommige dingen wel nog steeds van een A-merk koop zoals pindakaas. Maar dat eet ik zo weinig dat ik me die luxe af en toe wel toesta.