ZORG VOOR EEN DAK BOVEN JE HOOFD, EN VOOR ETEN

OVERDENKINGEN VAN TANTE DORA op 1 MEI

Wie van een uitkering of een klein pensioentje moet leven, moet elke dag van het jaar rekening houden met prioriteiten. Voor de Corona-toestanden hoorden een avondje naar de bioscoop met z’n allen, of een weekeindje in een huisje op de Veluwe daar niet bij. Dat was weleens pijnlijk. Maar je moest kiezen.

Er zijn altijd belangrijkere zaken die eerst moeten worden geregeld, voordat je überhaupt aan wat anders kunt denken: wonen en eten. Zonder een dak boven je hoofd ben je niets, in dit land. En zonder eten ga je dood, zo simpel is dat. Hier de details:

Wonen Daaronder vallen de kosten voor de huur of aflossing, gas, water en elektriciteit. Dat zijn de kosten waardoor je kunt zeggen: ik zit warm en droog, ik heb ergens een bed staan, en ik kan wassen, koken en douchen. Kosten voor een nieuw bankstel, een pot muurverf of een deurmat vallen daar niet onder. Het gaat puur om het onderdak, voor een adres waar je uitkering of pensioen naartoe gestuurd kan worden. Zorg ALTIJD dat daar geld voor is. Dat kan onder andere door het innen van de huur en de gas- en waterrekening via een automatische afschrijving te regelen. Dan worden de bedragen voor wonen aan het begin van de maand van je rekening gehaald, en word je niet in de verleiding gebracht om het geld aan wat anders uit te geven.

Eten Als je een minimumuitkering hebt, dan blijft er, na het innen van de woonkosten, eigenlijk alleen nog maar geld over voor een eenvoudige, voedzame maaltijd. Geen rivierkreeftjes en biefstukken, maar eenvoudige, lekkere maaltijden van goedkope ingrediënten. Wij van tante Dora besteden niet voor niets zoveel aandacht aan eten: naast wonen is het de basis van je bestaan. Helaas kun je eten niet via een vaste maandelijkse afschrijving regelen, maar zul je met aanbiedingen en seizoenproducten moeten schipperen. Maar maak voedsel wel één van de belangrijkste uitgaven die je doet. Ga daar niet in schipperen, ter wille van je gezondheid en je welbevinden. Onder ‘eten’ vallen overigens ook dingen als wasmiddelen, wc-papier en reinigingsmiddelen. Dagelijkse boodschappen dus.

Als je van bijstand ‘geniet’ of een klein pensioentje krijgt, dan houd je, na aftrek van de kosten voor wonen en eten, weinig over. Zelfs niet voor kleding en schoeisel, en niet voor de vervanging van zelfs maar een pan of een strijkbout. Dat maakt mensen wel eens mismoedig. Armoede is een sleur. De verleiding is groot om ook eens ‘leuke dingen’ te doen, net als de andere mensen, die wel genoeg hebben. Desnoods als het er eigenlijk niet af kan. Die keuzes moet je zelf maken. Als je maar zorgt dat er altijd geld is voor wonen en eten. En zorg ervoor dat je van kleine dingen blijft genieten.

LEES MEER: Maak van je eten wel een feest, en laat het niet verslonzen tot een sleur:

MAAK VAN JE ETEN GEEN SLEUR, MAAR EEN FEEST

Dit vind je misschien ook leuk...