ZWEEF JE NOG?

Aanstaande woensdag 15 maart zijn er in ons land verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het zal je vast niet zijn ontgaan, want de politici zijn op dit moment net lastige vliegen: niet meer van de televisie en van internet WEG te slaan. Je zal toch maar zwevende kiezer zijn, en nog steeds geen keus hebben kunnen maken. Je zou er spontaan van in de stress schieten. Of in hemelsnaam maar besluiten om niet te gaan stemmen, omdat de keuze zo moeilijk is.

dora-zwevende-kiezer

Wij van tante Dora zijn geen stemwijzer, en aan politiek doen we niet. Maar de komende verkiezingen zijn wel belangrijk voor de koers van Nederland in de komende vier jaar. Worden dat de beste, of de vreselijkste vier jaar van je leven? Hoe zie je door het bos de bomen weer? We willen je toch een beetje helpen met kiezen. Daarom zetten we vier overwegingen bij elkaar, waarmee je jouw kandidaat langs de meetlat kunt leggen. Hier zijn ze:

  • Politici beloven je gouden bergen, zeker in verkiezingstijd. Sommige politici hebben er een handje van, om die gouden bergen na de verkiezingen weer snel op de composthoop te gooien. Ga eens na, of dat wat ze nu met een tandpastaglimlach in de camera toeteren, overeenkomt met wat ze in de afgelopen vier jaar in de Kamer hebben gedaan. Hoe was het eerdere stemgedrag van die partij, bij kwesties die jij belangrijk vindt? Als een politieke partij ergens voor of tegen stemt is dat geen vage belofte, maar een echte politieke daad. Als een partij in het verleden heeft meegestemd met een wetsvoorstel, waar jij de afgelopen jaren behoorlijk last van hebt gehad, dan kun je misschien beter niet op die partij stemmen, ondanks de fantastische beloften die de lijsttrekker op dit moment doet. Want voor hetzelfde geld doen ze zoiets na de aanstaande verkiezingen weer.
  • In Nederland moeten politieke partijen altijd samenwerken. Er is in ons land nog nooit één partij geweest, die de absolute macht kreeg. Ondanks de verkiezingsbeloften moet er vaak water in de wijn worden gedaan. Vraag je af, of de partij van jouw keuze in het recente verleden met andere partijen in een regering heeft gezeten. Zijn dat partijen waarmee jij in principe ook vrede zou kunnen hebben? Of zou je nooit van je levensdagen op de partijen stemmen, waarmee jouw favoriete partij samengewerkt heeft? De kans is immers groot, dat jouw partij ook dit jaar met diezelfde partijen in zee gaat. Zelfs als ze beweren, dat ze dat nóóit meer zullen doen. Houd daar rekening mee.
  • Als jouw favoriete partij ook meedoet aan plaatselijke of provinciale verkiezingen, heb je daar dan ook op gestemd? Hoe heeft die partij het bij jou gedaan, in de gemeenteraad of zelfs in het bestuur van jouw stad of dorp? Ben je tevreden, of eigenlijk een beetje teleurgesteld? Vaak spelen er op plaatselijk niveau andere zaken dan landelijk. En een plaatselijke afdeling van een landelijke partij hoeft zich niet per se te gedragen als de landelijke politici in Den Haag. Maar het geeft wel een idee over de praktische richting die zo’n partij kiest.
  • Selecteer een drietal thema’s die voor jou van het allergrootste belang zijn, bijvoorbeeld het milieu, de zorg, defensie of de werkloosheid. Drie thema’s, meer niet. En kijk eens wat partijen over die drie, voor jou doorslaggevende onderwerpen zeggen. Je hoeft niet per se alle 27 partijen na te pluizen, maar kies de partijen waarvan je denkt dat die iets belangrijks te vertellen hebben over dergelijke onderwerpen. Lees wat ze ervan vinden, en ga dan weer terug naar punt één van ons lijstje. Want het is niet onbelangrijk om na te gaan, wat dergelijke partijen of politici er de afgelopen vier jaar daadwerkelijk van gebakken hebben.

dora-stemmen-tellen

Er bestaat niet zoiets als ‘verkeerd’ stemmen. Het enig verkeerde stemmen is NIET stemmen. Met jouw stem geef je een partij, en de personen die op de kieslijst staan, de kans om namens jou bepaalde dingen te regelen in het land. Uiteindelijk kun je spijt krijgen van je keuze. Bijvoorbeeld omdat jouw partij er in een regering met andere partijen toch voor kiest om de punten die jij belangrijk vond pardoes te laten vallen. Maar we leven gelukkig in een democratie. Een verkiezing is ook altijd een afrekening met de vervelende dingen die er in de afgelopen vier jaar namens jou zijn gedaan, in de regering en in de Tweede Kamer. Ben je niet tevreden, dan kies je een ander. Zo simpel is het. Denk daar aan, als je moe wordt van het zweven.

vraagteken-wolk

LEES MEER:   Kiezen blijft moeilijk, ook als je voor een schap staat met dertig verschillende soorten chips:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/chips-in-sushi-en-galepenosmaak-het-liefst-in-een-jumbozak/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Rob Alberts schreef:

    Ik kies altijd GroenLinks. Of vroeger een van de voorlopers.
    Een van de trouwe stemmers ben ik dus.

    Democratische groet,