BEGIN HET PLANTSEIZOEN SPAARZAAM

Nu het groeizame weertje aanhoudt, en daarom de groene vingers van de plantliefhebbers jeuken, is het misschien goed om ook oog te houden op de portemonnee. Veel mensen denken: de lente is aangebroken, dus alles nieuw! Soms wordt er dan meer geld uitgegeven dan nodig is. We zetten hieronder een aantal besparende tips op een rijtje, die het plantseizoen spaarzaam op weg helpen.

  • Als je planten in potten zet, gebruik dan de potaarde van vorig jaar. Met behulp van een vers zakje compost, eventueel aangevuld met extra voeding in de vorm van bijvoorbeeld koemestkorrels, kun je potgrond van vorig jaar best nog een keer gebruiken.
  • Gooi ook geen bloempotten weg. Niet elk plastic bakje uit het tuincentrum is de moeite van het bewaren waard. Maar stevige, er nog goed uitziende potten van plastic en aardewerk kunnen prima nog een keer mee. Let bij plastic potten wel op de conditie van het plastic. Soms wordt kunststof aangetast door de voortdurende blootstelling aan zonlicht en water, en gaat daardoor verkruimelen. Als de pot brokkelig wordt en een beetje gaat stinken, dan kun je ‘m beter vervangen.
  • Gooi nooit gebroken aardewerk bloempotten weg. Breek ze in stukken, en gebruik de scherven om het ontwateringsgat onderin bloempotten te bedekken. Leg de scherven met de holle kant naar beneden. Dan kan het water goed afvloeien, maar loopt de aarde niet uit de pot. Als je eerst een lapje vitrage of insectenhor op het gat legt, dan kruipt het ongedierte ook niet zo gemakkelijk de pot in.
  • Er zijn nog steeds goedkope plantjes te koop, zowel sierplanten als kruiden en groenten. Kijk ook bij de bouwmarkten, supermarkten en op de weekmarkt. Doe er je voordeel mee, voordat ze duurder worden.
  • Als je nog gaat zaaien: spreek wat af met vrienden en kennissen. Misschien zaaien zij tomaten uit, terwijl jij courgettes in je kasje hebt staan. Wissel uit! Iedereen zaait meestal teveel. Door ruilen kun je van elkaars werk genieten.

Het zijn maar enkele tips. Misschien heb je er wat aan. Wat een drukte hè, die lente? Maak het niet te duur, en de drukte is niet voor niets geweest. Of juist wel, zo je wil. Veel plantplezier!

LEES MEER:   Nog een tip: maak een groentepoule:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/maak-een-groentepoule/

 

Dit vind je misschien ook leuk...