BESCHERM JE KRUIDEN IN POTTEN TEGEN DE VRIESKOU

Al verandert ons klimaat snel, toch kan het ook weer eens in deze tijd gaan vriezen. Dat betekent dat je jouw potplanten die niet tegen de kou kunnen dan beter kunt binnenhalen. De meeste twee- of meerjarige kruiden kun je beter buiten in hun pot of bak laten staan. Zij hebben de rust van het koude jaargetijde nodig, om volgend voorjaar weer op te bloeien. Door een paar simpele handelingen kun je vrij eenvoudig meerjarige kruiden door de winter helpen, zonder dat ze in hun pot stukvriezen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bieslook, tijm en rozemarijn. Als je die goed tegen de vrieskou beschermt, dan lopen ze volgend voorjaar weer prima uit. Hier zijn onze tips:

dora-potten-winterklaar

  • Plaats de bakken en potten op een beschutte plek, waar ze beschermd zijn tegen de gure noordoostenwind, bijvoorbeeld in de luwte van een huis of schuur. Een muur die zich af en toe met winterse zonnewarmte opwarmt, kan ook helpen om de omgevingstemperatuur een aantal graden hoger te houden. Zo’n muur is een ideale plek om je overwinterende kruiden tegenaan te zetten.
  • Zet de bakken of potten op een verhoging, bijvoorbeeld op een plantentafeltje of een tuinstoel. Hoe lager bij de grond, hoe lager de temperatuur. Bovendien is het vlak boven de grond vochtiger, wat bevriezing kan verergeren.
  • Wikkel de potten of bakken in isolerend materiaal. Dat kan bubbeltjesplastic zijn, maar ook repen van een oude handdoek kunnen een isolerende laag rondom de pot vormen. Gebruik liever geen papier of karton: dat valt uit elkaar in de regen. Zet het isolatiemateriaal goed vast met touw of koord, zodat het niet wegwaait. Elastiek is minder geschikt, omdat het slecht tegen vrieskou kan. Zorg er wel voor dat de afwateringsopening onderin de bak of pot vrij blijft, zodat het regenwater goed kan weglopen.

winter

Zo zou het moeten lukken. Garanties zijn er niet. Als het aankomende winter weken lang ’s nachts tien graden onder nul is, kunnen ook goed beschermde potplanten dood gaan. Maar dan heb je in ieder geval je best gedaan. Op deze manier kun je overigens ook een bolchrysant laten overwinteren. Dan heb je volgend jaar om deze tijd weer royaal bloemen, en hoef je geen nieuwe plant te kopen.

LEES OOK:   En binnen in huis wordt het behagelijker, als je een beetje consequent de gordijnen dichttrekt, gedurende de winter:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/gordijnen-helpen-in-de-winter-energie-sparen/

Dit vind je misschien ook leuk...