‘CULTUUR’ RIJMT NIET AUTOMATISCH OP ‘DUUR’

Wie in een uitkering zit of van een klein pensioentje moet rondkomen, voelt zich dikwijls opgesloten. Nooit meer eens naar een voorstelling of een concert, zelfs een simpel bioscoopje pikken wordt al onbetaalbaar. De mens leeft niet van brood alleen. De geest moet waaien, en daar is cultuur heel belangrijk bij. Maar het lijkt erop, alsof ‘cultuur’ vooral rijmt op ‘duur’.

Dat kan, maar het hoeft niet. Van cultuur genieten kan ook gratis. Het is even zoeken, maar onmogelijk is het niet. Vandaag willen we je een aantal tips geven, hoe je gratis naar een concert, festival of toneelvoorstelling kunt, aankomende tijd.

Hier zijn de tips:

• Kijk eens op internet. Als je in de zoekmachine woorden en termen als ‘gratis festivals 2022’ intypt, gevolgd door de naam van jouw stad of gemeente, dan kun er bijna zeker van zijn dat je iets vindt. Zelfs in de herfst en winterperiode wordt muziek gemaakt en voorstellingen te bezoeken.

• Huis-aan-huisbladen hebben agenda’s die vol staan met concerten, voorstellingen en festivals. Ook evenementen waar je niets voor hoeft te betalen. In de winter is er eveneens gratis aanbod. Maar zodra het warme weer zich aandient, worden er ook meer openluchtconcerten gehouden, die in veel gevallen gratis zijn. Kijk daarom nu ook de komende weken en maanden aandachtig in de weekagenda’s van de plaatselijke kranten en krantjes.

• Vind je een bepaald orkest, muziek- of toneelgezelschap leuk, kijk dan eens gericht op de website van het ensemble. In veel gevallen houden dergelijke gezelschappen openbare (generale) repetities, waarnaar je voor niets kunt kijken en luisteren. Soms zijn gratis concerten en voorstellingen gewoon ingepland. Als zo’n leuk gezelschap een digitale nieuwsbrief heeft, laat je die dan toesturen. Of wat vrijblijvender: like de Facebook-pagina van het ensemble. Dan mis je geen enkele gelegenheid om zo’n voordelige uitvoering bij te wonen.

• Ga eens gericht op zoek naar mensen in je vrienden- en familiekring, die in een koor zingen, samen met anderen in een orkestje spelen, toneelspelen of musicals uitvoeren. Misschien willen ze je wel een keer meenemen of je een vrijkaartje bezorgen? Veel orkesten hebben een grote kring van ‘vrienden van…’, die weleens vrijkaartjes krijgt. Tegen die mensen moet je heel lief zijn.

• Nog een suggestie: laat je een concert of een andere uitvoering cadeau doen. We hebben het er bij tante Dora al eens vaker over gehad: als mensen vragen wat je voor je verjaardag wilt hebben, vraag dan ook echt wat. Iets dat je echt mist. Zoals het plezier van het samen naar een leuk concert of uitvoering gaan. Wedden, dat er wat te regelen valt? En het is géén bedelen, het is eerlijk antwoorden op de vraag: wat wil je op je verjaardag hebben? Zorg jij desnoods voor een lekker zelfgemaakt etentje vooraf, dan is het zowel geven als nemen. Dat voelt beter.

Als je er even op let, dan zijn er allerlei mogelijkheden om gratis van muziek en andere cultuur te genieten. Het uitzoeken van het hoe, waar en met wie geeft al een heleboel voorpret. Een mens heeft niet alleen arbeidsvitaminen nodig, maar ook cultuurvitaminen.

LEES MEER: Ook een lokale kortingskaart voor minima kan soms de deuren van de theaters en concertzalen openen:

ER TOCH EEN BEETJE BIJ HOREN MET DE LOKALE VOORDEELKAART

Dit vind je misschien ook leuk...